bdr Nápady / Vlog

Vždy jsem toužila mít při vaření čerstvé bylinky po ruce. Ne vždy se mi to dařilo. Bylinky koupené v květináči v supermarketu většinou nepřežily pár týdnů. A tak jsem letos rozhodla, že na to půjdu jinak. Žádný supermarket, ale trh. U nás v Budějicích, kde by chtěl žít každý, máme krásný trh na Piaristickém náměstí, kde každý čtvrtek a sobotu ráno prodávají sazeničky a výpěstky drobní pěstitelé a zahrádkáři.

Nakoupeno. Mé oblíbené bylinky po dvacce….. Koriandr, dvě bazalky, magi (neboli smil italský), rozmarýn, petrželka,tymián…  zapomněla jsem na mátu 🙂

To přerostlé je meduňka, ta je ze supermarketu, uvidíme, jak přežije venku 🙂

Doma už jsem měla velký květináč z loňska, jen jsem přikoupila menší, který bude tvořit druhé patro. Do něj jsem pomocí vypalovačky na dřevo udělala uprostřed kulatý otvor.

Hned vysvětlím proč přidělávám tento otvor – jednak mne napadlo, že je nutné nějak ty dva květináče sesadit a hlavně, aby se moje bylinková zahrádka snadno a bez újmy dala převézt, protože až budu mít v létě pobyty, tak by to u mne nepřežila, protože Dominika považuje zalévání mých květin za práci jí nepříslušící a tak ji odvezu na zahrádku pod strom, aby měla tu správnou péči.

Bystří již asi tuší….. Spodní květináč jsem naplnila zeminou. Na dno dávám papírovou utěrku, aby mi neodtékala zemina, ale jen přebytečná voda.

Nejdříve jsem osázela spodní patro.

A pak konečně došlo na díru, resp. na otvor v horním květináči, kterým jsem prostrčila patřičně vyschlý lískový prut, který jsem zastrčila až ke dnu spodního květináče.

Tím se oba květináče spojí a doufám, že přežijí vítr i transport bez újmy.

Tak je osázeno, meduňku ještě trošku ostříhám, aby se nevytahovala na ostatní….

Včera jsem ještě zaběhla koupit mátu, už je zasazená v horním patře.

Jen si uvědomuji, že by to chtělo nějaké popisky, než zapomenu která bylinka je která.

Jdu na to a zítra dám vědět jak to dopadlo.

Edit 11.5.2020 – aneb jak to celé funguje a dopadlo??? Skvěle – některé bylinky vydrží venku přes zimu, některé na jaře znovu osiji… více tady. 

Komentáře