Těstoviny s hlávkovým zelím Hlavní jídla / vegan

Zjistila jsem, že musím dávat recepty na stránky, sotva jídlo dojím. Protože, když to odkládám, tak k tomu třeba nedojde nikdy. A to by bylo u tohoto jednoduchého a přitom vynikajícího receptu opravdu škoda.

Budete potřebovat půl hlávky malého zelí nebo čtvrt velké hlávky. Dále uzený tofu nebo uzený tempeh, cibuli a volitelné jsou ořechy nebo česnek, jak se dozvíte níže.

Tento recept jsem dělala už několikrát a dokonce z bílého zelí i nafotila, ale na stránky se nějak nedostal. Takže dnes, sotva jsme dojedla, činím nápravu…

Zelí si nakrájíme a rozebereme na kousky. Možná je lepší rozdělit si listy a ty pak nakrájet na kusy cca 2x1cm.

Ještě než začneme krájet zeleninu, dáme si vařit vodu na těstoviny. Ty si uvaříme klasicky al dente.

Na olivovém oleji nejdřív orestujeme cibulku. Pokud zjistíte, že doma máte jen posledního chudáčka, jako já, můžete přidat sušenou smaženou cibulku. Poté přidáte tofu, zelí a ořechy a  orestujete. Osolíte, opepříte a podlijete lžící dobré sojové omáčky.

 

 Celá příprava zelí zabere asi deset minut. Zelí by mělo zůstat lehce křupavé. Na posledních pár minut můžeme přidat třeba naklíčené mungo (není nutné, improvizuji podle situace). Mungo klíčky by se měly jen lehce prohřát, aby neztratily nic ze svých živin.

Těstoviny scedíme a ihned vmícháme do pánve se zelím a chvilku necháme spolu, aby těstoviny natáhly všechny chutě.

Na talíři můžeme posypat parmezánem. Vegani používají skvělý rostlinný – rozmixované kešu oříšky s lahůdkovým droždím (neplést s klasickým droždím na pečení).

S tímto receptem si můžete vyhrát, určitě jej zkuste, i když nejste vegani. Místo uzeného tofu můžete nahrubo nastrouhat uzený tempeh, můžete vynechat ořechy a mungo klíčky a na závěr posypat orestovanými plátky česneku… záleží jen na vás…

Bílé zelí je stejně dobré jako červené a nejlepší na tom je, že když krouhám velkou hlávku na zelný salát, tak všechny ty větší kousky, které se nehodí do salátu dávám do misky a pak použiji na toto skvělé jídlo.


  A jak říká moje dcera, stojící u sporáku a nabírající si další a další lžíci (byť předtím již snědla plný talíř) – schovej to nebo se zase přežeru :-))   Víte proč jsem si tak zamilovala veganskou kuchyni?? Protože nemá pravidla. Nesvazuje. Z jednoho jídla uděláte jiné. Vše záleží na vaší fantazii. A když použijete dobré koření a lásku, tak to vždy klapne (tedy až na miniaturní výjimky :-)).Včera jsem dělala soba nudle (pohankové nudle) ze zelím a uzeným tofu. Trochu zbylo…. tak pro jednoho. Tak jsem dnes na cibulku nakrájela dvě mrkve na tenké plátky a čtvrt lilku na hranolky, orestovala, římský kmín, rozmarýn, trošku sojovky…. a po chvíli přidala zbytek ze včera… nebudete mi věřit, bylo to snad ještě lepší než včera….

_DSC6993

A další varianta – ubrala jsem koření – tj. zůstala jsem věrná soli, pepři a sójové omáčce, ale přidala jsem hned od začátku mrkev, zbytek kukuřice a těstoviny jsou celozrnné….. tak věřte, že i tato kombinace nezklamala….

_DSC6998

A ještě zbylo na salát. Ten dělám tradičně – zelí nakrouhám pomocí Tygra na jemné proužky, prosolím, promačkám. Přidám mrkev nastrouhanou nahrubo a dochutím octem a cukrem (případně javorovým sirupem). Na závěr vmíchám vlašské ořechy. Nejlepší je druhý den.

468x60-heroes.png

Komentáře