Mazanec Domácí pekárna / Recepty / vegan

Mazanec neodmyslitelně patří k Velikonocům jako vánočka k Vánocům. A proto, i když se normálně snažím hodně vymezovat vůči lepku, snídám o Velikonocích tři dny tento nadýchaný moučník a užívám si to.

Na velký skvělý mazanec budete potřebovat:

600 g špaldové celozrnné mouky

120 g třtinového cukru

220 ml sójového mléka

30 g čerstvého droždí

1 banán

125 g Alsanu (nebo jiného rostlinného tuku)

sušené ovoce a oříšky namočené v 30 ml rumu

špetku soli

kurkumu

kůru z půlky BIO citrónu

mazanec

Místo vajíčka, které by mělo do tohoto těsta patřit, jsem v sójovém mléce rozmixovala v Nutribulletu jeden banán a lžičku kurkumy (pro barvu i pro zdraví).

Sušené brusinky, oříšky apod. pokrájejte na menší kusy a namočte do rumu. Ideálně tak půl hodinu předem.

Alsan nechte také povolit, nakrájejte jej na malé kousky a vložte do misky. Poté zpracujte těsto. Pokud máte domácí pekárnu, tak jednoduše dejte nejdříve tekuté složky – sójové mléko s banánem, rum včetně ovoce a oříšku plus povolený tuk a poté suché složky a navrch rozdrobte droždí. Program těsto.

Po hodině a půl to vypadalo jako hrnečku vař 🙂

Protože jsem měla strach, aby se mi mazanec nerozjel jako vloni, dala jsem těsto do dortové formy.

Posypala mandlemi a nechala ještě 15 minut dokynout. Mezi tím jsem si roztopila troubu na 150 st.

A takhle krásně nakynutý mazanec šup do trouby.

_DSC6937

A tady je můj krasavec…..

_DSC6948

_DSC6950

Jedli jsme ho od pátku do neděle a stále byl vláčný….

_DSC6945