Hráškový krém s karamelizovanou cibulkou Recepty / Rychlé večeře / vegan

Zelený čtvrtek si žádá zelené jídlo. Sice by byla asi lepší polévka z mladých kopřiv, ale letos zatím po mladých kopřivách ani vidu ani slechu. A tak přišel na řadu můj oblíbený hráškový krém. S jedním vylepšením, které umím teprve chvíli. A tím je zkaramelizovaná cibulka, která dodá jídlu speciální chuť.

Budete potřebovat: dvě cibulky, olej, mražený hrášek (případně čerstvý, až bude jeho sezóna), balsamicový ocet, česnek, sójovou omáčku, sůl, pepř, rostlinnou smetanu a muškátový oříšek.

Cibulku nakrájejte na drobno a dozlatova smažte na oleji. Když začne zlátnout, přidejte malou lžičku třtinového cukru (nemusí být, pokud máte opravdu sladkou cibuli) a ještě chvilku duste, než se cukr úplně rozpustí.

Poté přilijte lžící až dvě balsamikového octa a míchejte tak dlouho než se odpaří všechen ocet a zůstane jen chuť hroznového krému. To poznáte tak, že to přestane nad hrncem čpět. 

Přidejte mražený hrášek a míchejte tak dlouho, než se kuličky obalí olejem a jsou krásně zelené. Teprve poté podlijte zeleninovým vývarem nebo vodou a přidejte dvě lžíce kvalitní sójové omáčky a tři stroužky prolisovaného česneku. 

Vody dávám tolik co je hrášku – tj. 500 g hrášku zaliji 500 ml tekutiny.

Vařte cca 15 minut, ne déle, aby si hrášek zachoval pěknou zelenou barvu.

Poté tyčovým mixérem rozmixujte do hladkého krému.

Ke konci mixování přidejte cca 100 ml rostlinné smetany a ještě společně prohřejte.

Podávejte pokapané smetanou. Můžete přidat bylinky nebo třeba dýňová semínka, to je na vás.

Komentáře