Vintage kraslice Dekorace / Nápady

Tak jako každý rok vždy před velikonocemi vymýšlím co nového by se na ten malý prostor vaječné skořápky dalo vymyslet. Letos to vyplynulo samo – začátkem roku jsem testovala nové vintage barvy, které můžete objednávat již nyní v našem e-shopu pod značkou MBbrydova – barvy, které jsem pro vás osobně otestovala a vybrala odstíny…..

Kromě vintage barev budete ještě potřebovat lepidlo na ubrouskovou techniku, ubrousek s motivem kytiček, vyfouklá vajíčka nebo vatová vajíčka.

Nejdřív na vajíčka naneste základní barvu – to je ta, která bude prosvítat probroušenou vrchní barvou. Můžete použít štětec nebo houbičku. U základní vrstvy je to celkem jedno.

Vrchní barvu také můžete naťupat houbičkou nebo natřít štětcem. Rozdíl je pak vidět po vybroušení. U houbičkou malovaných kraslic jsou to spíš takové tečky a u štětce spíš čárky.

Na broušení použijte smirkový papír hrubost cca 90 – 120. Brousíme samozřejmě zcela zaschlou barvu. Výhodou vintage barev je právě jejich křídový základ, díky kterému se velice lehce vybrušují a po vybroušení je povrch na omak velice příjemný.

Na zdobení jsem zvolila klasickou ubrouskovou techniku – velice jednoduchou a přitom efektní. Důležitý je také velice měkký a jemný štětec, aby vám nepotrhal ubrousek.

Motivy z ubrousku jsem vytrhala, protože otrhané kraje krásně splynou s podkladem. Podmínkou je, že motiv musí být na bílém pozadí, tak jako to bylo na tomto ubrousku. A samozřejmě používám na lepení jen poslední tenkou, potištěnou vrstvu ubrousku. Lepení je snadné – tenkou vrstvičku lepidla přímo na místo, kam chcete lepit, přiložit vytrhaný motiv a pomocí štětce a lepidla přihladit na povrch.

Tady je krásně vidět rozdíl mezi použitím štětce a houbičky na vrchní barvu….  a uprostřed je čistě bílé vajíčko, aby bylo vidět, že ubrouskovou techniku můžete použít i bez podkladových vintage barev 🙂

Stejným způsobem si můžete namalovat květináček nebo pštrosí vejce….

Pokud vám tyto kraslice přijdou povědomé, možná jste je zahlédli ve Snídani s Novou.

29136567_10157492250009199_6646660092880280274_n

I tam se moc tato technika líbila…. tak to zkuste také 🙂

PS. Pokud přemýšlíte nad tím, proč má dáma vpravo jen ponožky, prozradím, že je to prostě pohodlné a jako zprávařce jí nejsou za pultem nohy vidět 🙂

Komentáře