Řepák – pomazánka nejen na topinky Recepty / Rychlé večeře / vegan

I když jsem jedla „normálně“, tak jsem nikdy neochutnala tatarák. Představa, že bych měla sníst syrové maso mne opravdu děsila i ve snech. Proto vám nemohu slíbit, že takhle pomazánka z řepy chutná jako tatarák, tuto informaci mám jen přenesenou 🙂 Nicméně si dodnes myslím, že tatarák dělá tatarákem hlavně koření a ostatní složky, protože dle mého syrové maso nemá žádnou chuť (ale opět to nemohu potvrdit, protože jsem ho nikdy neochutnala).

_DSC4346

Na přípravu této pomazánky budete potřebovat upečenou červenou řepu – jak na to, se dozvíte zde. Dále sůl, pepř, česnek, cibulku (já použila jarní, je jemnější), dobrý kečup nebo bbq omáčku (tato od Heinz je moc dobrá a navíc se slušným složením na to, že jde o kupovanou omáčku) a také dijon hořčici (nebo normální, ale tahle je prostě pikantní a dá tomu ten správný říz – kupuji ji v Lidlu)

_DSC4347

Nejdříve na jemno nasekejte cibuli a česnek.

_DSC4349

Poté přidejte oloupanou a nakrájenou řepu, bbq omáčku, hořčici, sůl a pepř. Dělala jsem to přiměřeně, ale řekla bych, že omáčky byly dvě lžíce a hořčice lžička.

_DSC4350

Rozmixujte a ochutnejte a případně dosolte/dopepřete apod.

_DSC4351

Pomazánka má krásnou barvu a kromě topinek ji třeba můžete namazat na pečivo nebo do tortil se zeleninou apod.

_DSC4352

Ale na topince prostě chutná skvěle.

Určitě červenou řepu zařaďte do jídelníčku. Je to lokální potravina, je levná a je skvělá. Červená řepa podporuje peristaltiku střeva, čímž odstraňuje zácpu. Podporuje činnost žaludku a žlučníku. Odstraňuje z těla jedovaté látky. Vytváří vazivové tkáně. Zesiluje stěny cév. Zlepšuje využití bílkovin. Zajišťuje duševní pohodu. Zpevňuje pokožku. Aktivuje tvorbu červených krvinek. Je cenným pomocníkem v boji proti mykózám.

_DSC4354

A když ještě přidáte kousek nastrouhaného uzeného sýra. Já ve vegan verzi, vy si vyberte jak chcete….

_DSC4355

Dobrou chuť.

 

Komentáře