OLYMPUS DIGITAL CAMERA Dekorace / Nápady

Nápad na výrobu svícnů ze sádry od Jany Maryskové:

Tyto svícínky vznikly úplnou náhodou a to, když jsem odlévala magnetky ze sádry a v kastrůlku mi zbyla sádra a protože sádra rychle tvrdne, jediné co jsem tehdy měla při ruce, byl kelímek od jogurtu. Svícínek byl na světě a jeho výrobu vám  nyní představím..

 Připravte si vodu, sádru, nádobu na rozmíchání sádry, metličku, velký kelímek od jogurtu nebo jakoukoliv jinou nádobu, nezapomeňte na čajovou svíčku s hliníkovým kalíškem.

Do nádoby s vodou přisypávejte sádru, až vám vznikne hustší tekuté těsto.

Nalijte do kelímku asi do ¼ a ihned vložte doprostřed čajovou svíčku. Držte za knot,  dokud sádra trochu nezatvrdne – poznáte podle toho, že svíčka zůstane na svém místě.

 Po zatvrdnutí, nejlépe druhý den, svícen z kelímku vyklepněte, svíčku i s kalíškem vyndejte, doporučuji nožíkem nebo rydlem trochu zvětšit otvor na svíčku, aby vám šla později lépe vyndávat. Podle potřeby začistěte smirkovým papírem a můžete se pustit do zdobení. Do svícnu lze rydlem vyrývat různé motivy a pak natřít akrylovými nebo temperovými barvami.Na již obarvený svícen můžete také obtisknout listy a vytvořit si tak podzimní atmosféru i u vás doma – listy natřete akrylovou barvou a ihned obtiskněte na svícen.  Na svícínek lze použít i decoupage. Fantazii se meze nekladou a jistě přijdete i na další a další způsoby, čím si svícen ozdobit.   Stejným způsobem si můžete odlít magnetky, které vám budou dělat radost na vaší lednici.
Na odlévání magnetů doporučuji silikonové formy, které opět najdete v nabídce našeho e-shopu.

Komentáře