Pomazánka z pečených paprik Recepty / Rychlé večeře / vegan

Mezi svátky jsem zjistila, že mám v lednici tři papriky, které vyloženě volaly po rychlém zpracování a tak mne napadlo je upéci a udělat z nich pomazánku…. Vznikala postupně, ne všechny suroviny jsem nafotila, protože jsem prostě přidávala průběžně, ale výsledek byl moc dobrý….

_dsc4303

Papriky rozpulte a vydlabejte jadřinec. Doufám, že se to i u paprik jmenuje jadřinec 🙂

_dsc4304

Naskládejte do pekáčku vystlaného pečicím papírem.

_dsc4306

Potřete olejem, budou se pak lépe opékat.

_dsc4307

Dejte péct do vyhřáté trouby na 200°C.  Pokud máte funkci gril, použijte tu, nebo prostě teplo jen shora.

Tak patnáct – dvacet minut. Pozorujte.

_dsc4308

Papriky by měly takhle zčernat. Možná ještě více, určitě příště nebudu srab a nechám to tam ještě chvilku. Ono to opečení dodá paprikám skvělou chuť.

_dsc4311

Horké je přendejte do mísy a přikryjte fólií. Papriky se musí zapařit. Nechte je tam do úplného vychladnutí.

_dsc4312

Pak půjdou lehce oloupat. Tam, kde byly připečené více to šlo naprosto samo, na krajích jsem tomu trošku pomohla.

_dsc4325

Tady jsem udělala malou chybu – určitě papriky vyždímejte, než je dáte do mixéru. Můžete k nim přidat sojakrém nebo bílé tofu. Plus sůl a pepř – já použila citrónový.

_dsc4326

Rozmixujte – mně to vyšlo hrozně vodové a tak jsem přidala tři vrchovaté lžíce lahůdkového droždí a pět lžic slunečnicových semínek rozmixovaných na jemno. To pomazánku zahustilo. Ale napadlo mne, že bez zahuštění to mohl být dobrý dip.

_dsc4327

Lahůdkové droždí tam udělalo jemně sýrovou příchuť, ale pořád tomu něco chybělo. Dotáhla jsem to lžící uzené papriky a bylo to dokonalé.

_dsc4358

Na tmavém pečivu se zeleninou byla skvělá.

_dsc4341

Tahle pomazánka byla jednou ze čtyř, které jsem připravovala na Silvestra. Celerová s česnekem je jednoduchá jako facka – nastrouháte na jemno syrový celer, protlačíte tři stroužky česneku, osolíte, opepříte a přidáte domácí sojanézu.  Ujišťuji vás, že ji budou jíst i odpůrci celeru 🙂

Tofíčkovou už znáte – o té jsem vám psala tady – prostě tofíčka smíchaná se sojanézou.

Baba ghanoush je z lilku a určitě ji zopakuji a nafotím postup během pár dnů, je to jednoduchá a skvělá pomazánka.

_dsc4362

A protože jsem té paprikové udělala nějak moc, tak jsem ji využila i jako základ na zeleninový koláč – prostě a jednoduše – listové těsto, papriková pomazánka, pórek, žampiony, sušená rajčata a veganský uzený sýr Violife.

_dsc4344

Upéct na 180°C v troubě.

_dsc4345

Veganský sýr (vyrobený z kokosového oleje) se tak neroztéká jako klasické sýry, ale celková chuť byla moc dobrá.