Čirok Hlavní jídla / Recepty / vegan

Znáte čirok? Já jej do nedávna neznala a přitom se jedná o skvělou obilovinu z čeledi lipnicovitých, která je přirozeně bezlepková a připravuje stejně jako rýže.

1-_dsc3979

Čirok je nejen dobrým zdrojem bílkovin (11%), ale také vlákniny (25%). Z minerálů obsahuje především hořčík, železo, fosfor, draslík, mangan, měď, selen i zinek, a z vitamínů pak především vitamín B6 (mimo jiné potřeba pro tvorbu DAO), vitamín B1 (nervový systém, proti únavě), vitamín B2 (kůže, oči) či niacin (metabolismus, hladina cholesterolu, únava). Čirok je protizánětlivý, má antioxidační vlastnosti, působí proti rakovině, snižuje cholesterol a upravuje hladinu cukru v krvi. Tolik fakta, ale teď již k jeho přípravě. 2-_dsc3980

Jak jsem již psala – připravuje se stejně jako rýže, jen poměr čiroku a vody je 1:2. Tudíž na odměření stačí sklenka.

3-_dsc3981

Nejdříve si čirok propláchněte ve studené vodě – nejlépe to jde v cedníku. Poté dejte do hrnce či rýžovaru dvě lžíce oleje a čirok na něm velice krátce promíchejte. Poté přidejte vodu a osolte. Já jsem ještě přidala kurkumu – nejen pro chuť a její léčivé účinky, ale také pro krásnou barvu. Příště zkusím zase jiné varianty – jiné druhy koření nebo třeba cibulku či sušená rajčata….
4-_dsc3982

Pokud připravujete na plotýnce, tak poté, co se voda začne vařit stáhněte na nejmenší plamen, přiklopte poklicí a nechte 20 minut dusit. Rýžovar to udělá vše za vás.

5-_dsc3983

Hotový čirok je lehce lepkavý, takže drží pohromadě….  chutná trošku jinak než rýže, ale je to skvělá příloha, která rýži může lehce zastoupit… určitě i při přípravě rizota apod….

6-_dsc3985

Já jsem podávala s fazolovo-hlívovo-rajčatovou směsí (aneb co lednice dala a passata spojila) 🙂

Komentáře