Protiskluzové ponožky Textilní nápady

 Oslovila  mne Petra Kotrysová z  www.e-pleteni.cz  s otázkou, zda nevím jak udělat na pletených ponožkách protiskluzovou podrážku… po mé kladné odpovědi mi rovnou poslala dvoje ponožky – jedny strojově pletené a jedny ručně (teda to jsou spíš takové bačkůrky).

 Já jsem si to nejdříve ale vyzkoušela na kupovaných froté ponožkách, které taky u nás doma na dlažbě docela kloužou…. Kromě ponožek budete potřebovat 3D kontury od Marabu.    Nejdříve si na kus kartonu obkreslete chodidlo ponožky – ne přesně, ale s přidáním nějakého centimetru navíc, protože na ponožky se lépe maluje, když jsou trochu vypnuté.   Pokud použijete rozloženou krabici (tj. na sobě leží dva kartony), stačí vzít řezák do ruky a říznout to najednou. Nebo prostě použijte nůžky a vystřihněte si dvě vycpávky do ponožek. Poté je navlečte do ponožek tak, aby chodidla byla pěkně vypnutá.    Pomocí 3D kontur malujte na spodní část ponožek dle libovůle – geometrické tvary, puntíky apod… já si trošku vyhrála 🙂

Nikde není psáno, že obě chodidla musí být stejná… takže se netrapte přesným kopírováním druhé ponožky…   Konturu nechejte cca 6-12 hodin pořádně uschnout. Karton je stále uvnitř.Poté si rozehřejte troubu na 150 st, plech vyložte pečícím papírem a položte na něj ponožky, chodidly nahoru.   Nafukování trvá cca 4-6 minut, vizuálně troubu kontrolujte.Po nafouknutí vyndejte, nechte vychladnout a vyndejte kartony….    A hotovo! Jen doporučení na praní –  perte poruby, aby se vám při ždímání kontura neomlátila o buben pračky….   Strojově pletené ponožky jsem také riskla vložit do trouby… zda jim to ublížilo nemohu posoudit, vizuálně vypadají stejně… pružnost se zdá také stejná…    U ručně pletených jsem si netroufala do trouby (majitelka navíc říkala, že nejsou 100% bavlněné) a tak jsme použila pečící papír a žehličku nastavenou na bavlnu.
Papír jsem položila na chodidlo ponožky (před žehlením jsem vyndala kartony, aby byla ponožka měkká) a bez tlaku jsem přejížděla až se kontury nafoukly…
Nedošlo k tak velkému nafouknutí jako v troubě, ale myslím, že svůj účet to splnilo….    Takže kontury na ponožkách fungují… při chození jsou maličko cítit, ale spíš příjemně masírují než naopak….

Komentáře