Žabí triko Textilní nápady / Tvoření s dětmi

Tenhle článek si zasloužil malý refresh – hlavně proto, abych zamáčkla slzu v oku, že mé dceři již není krásných šest let, ale také proto, že je dnes den dětí a já chtěla jen připomenout, že společné tvoření s dětmi posiluje nejen vztah, ale může díky němu vzniknout spousta krásných věcí….
Mé dceři Dominice bylo právě šest let a je na ní docela znát, že vyrůstá mezi papíry, barvičkami a pastelkami. Často se v ní poznávám. Jako dítě jsem prý tak dlouho malovala jednu jedinou věc, než jsem byla s výsledkem spokojená…
 Přesně tak si jednoho večera začala má dcerka malovat veselé žabky… pomalovala asi pět papírů, než vznikly výtvory, které vidíte… ty její žabky mne dostaly… ihned jsem věděla, že je musíme nějak „využít“.   Druhý den jsem rozhodla, že žabky půjdou na triko. A aby mohla má dcera pomáhat, tak jsme zvolily techniku tisku. Povedené obrázky jsem nascenovala a vytiskla, abych nezničila originál…   Tělo žabek dcera vystříhala jako šablonu, kterou jsme posléze přemalovali na mechovou gumu (moosgummi) a vystřihli si razítko. Používám tenkou moosgummi (2mm), aby šla snadno stříhat, sice se o to hůř přenáší natřená barvou na látku, ale za tu trochu námahy to stojí.
  Pak už zase byla řada na Dominice, která vystřižené kousky mechové gumy natírala metalickou zelenou textilní barvou, kterou si sama podle vzorníku vybrala… Já jsem mezi tím vložila do trika noviny, aby se nám obrázky neobtiskly až na záda a začala jsem tisknout… Není dobré moc váhat, protože textilní barva docela rychle schne, tak aby vám nezaschla na razítku.   Natisknuté žabky jsem podle obrázků mé dcery domalovala pomocí černé textilní barvy, kterou jsem nalila do prázdné lahvičky. Používám tuto „fintu“ již dlouho, protože textilní barva se na rozdíl od kontur z trika neopere. Chce to sice lehčí ruku, protože barva teče rychleji, než zahuštěná kontura, ale na druhou stranu se lépe vsákne do látky a ani časté praní v pračce ji neublíží…. Prázdné lahvičky na konturování samozřejmě také můžete zakoupit v našem e-shopu.   Když jsme měli triko hotové, přišel za námi můj starší syn – šestnáctiletý bratr Dominiky, který reagoval slovy TY KRÁÁÁSO a TO JE HUSTÝ a řekl, že chce taky ŽABÍ triko, ale nechce tam tu zelenou…. Tak jsem vzala nascenované obrázky, vložila je do jeho trika a jen jsem všechny žabky přemalovala černou barvou v lahvičce… šlo to rychle a syn byl nadšený, protože prý takový MIMÁČE jsou in… 🙂   Ve chvíli, kdy jsme uklidily všechny barvy a umyly štětec, tak přijel domů tatínek a prohlásil, že on by chtěl barevné žabky v kombinaci s černobílými… ale protože taky nechtěl zelenou (Dominika nechápala, proč se jim nelíbí zelená, když žabky jsou zelené… ) tak si vybral oranžovou, žlutou a měděnou. Dali jsme se opět do práce a když už to vypadalo, že máme vše hotové, prohlásila Dominika, že ona coby autorka žabek jich má na triku nejméně (měla tam jen těch pět natisknutých) a že to není spravedlivé a tak jsem jí tam další žabky musela dokreslit… teprve pak byla zcela spokojená…   Takže pokud někdy budete mít stejně volné odpoledne jako my, zkuste se inspirovat a udělat si trika pro malé i velké….

Komentáře