Květinová mandala Textilní nápady

Šablony nemusí vždy sloužit jen k ozdobení triček, ale třeba si můžete vyrobit originální látku na ušití potahu polštáře.
Budete potřebovat: černou látku, neonové textilní barvy, šablonu s květinovou mandalou a bilou nafukovací textilní fixu, žlutou pásku, houbičky. 

 Pod látku si podložte noviny, aby se vám barva při práci nepropila na stůl.

Kraje šablony oblepte páskou.

  Houbičku si nastříhejte na menší kousky a nanášejte na ní barvu – toto množství je ale hodně, otřete část na připravený plastový talířek.  Na houbičce by mělo být jen tolik barvy, ale byla stále vidět struktura houbičky.  Nanášejte na textil. Lepší je nanést desetkrát málo barvy, než jednou hodně a zkazit celé dílo tím, že se vám díky velkému množství barva dostane pod šablonu.  Postupně přidávejte další barvy.  Pracujte tak dlouho, než je kompletně šablona zaplněná.  Sejměte šablonu.  Opatrně ji očistěte. Vodou nebo vlhkými ubrousky.  Po zaschnutí barvy můžete ještě dokonturovat. Já jsem na konturování vybrala nafukovací bílou textilní fixu Puffy Velvet. Malovala jsem tečky, čárky, kroužky.  Při malování je kontura nevýrazná, vystoupí až po zažehlení.  Zažehlujte ihned po zaschnutí – to je po cca 15 minutách – nejpozději do 4 h od domalování. Žehličkou nastavenou na bavlnu přes pečicí papír.  Pokud vám nějaká linka vystoupí méně, je možné, že zde bylo méně barvy. Můžete ji ještě jednou obtáhnout, nechat zaschnout a znovu zažehlit. 

 Nafouklé linky vypadají jako vyšité a jsou zároveň měkké a tudíž se na polštáři i dobře leží.

Zažehlením kontur zároveň zafixujete i barvu.

 A pak již stačí jen ušít polštář….  jak ušít jednoduchý povlak bez zapínání vám nafotím někdy příště….  Vložit výplň a používat….

Využití nafukovacích fixů můžete vidět také TADY a TADY.

 

Komentáře