Batátové placky Recepty / Rychlé večeře / vegan

Batáty jsou sladké brambory, které si teprve na našem trhu hledají své místo. Zkuste je zařadit do jídelníčku i vy, protože nejen, že skvěle chutnají, ale třeba obsahují více beta karotenu než mrkev 🙂

Tento recept vznikl náhodou, když mi zbyla batátová kaše. Od té doby jej dělám záměrně. Batáty oloupejte stejně jako brambory a nakrájejte na kousky a dejte vařit do osolené vody.

WP_20160503_004

Vaří se cca 15 minut. Zkuste, zda jsou měkké a odstavte hrnec, neslévejte vodu.

WP_20160503_006

Po vychladnutí dejte do mixéru – já používám NutriBullet – s částí vody. Můžete přidat také půl lžičky kurkumy. Výsledkem by měla být hustší kaše.

WP_20160503_014

A nyní máte dvě možnosti – první znamená, že postupně budete přisypávat bramborové těsto z prášku.

Ta druhá je, že přidáte bramborový škrob a polohrubou mouku. V poměru tak  1:5. Není nutné to odměřovat přesně, prostě přiměřeně, přiměřeně….

WP_20160503_015

Vypracujte těsto, ze kterého vlhkýma rukama dělejte placičky, které smažte na oleji. Určitě by šla udělat i varianta v troubě, zatím jsem nezkoušela, ale protože trošku těsta zbylo, zítra zkusím a doplním do článku…

_DSC1497

Hotové placky dejte na papírovou utěrku, aby odsála přebytečný tuk.

_DSC1498

Podávat můžete třeba se špenátem a grilovaným tofu.

_DSC1499 _DSC1500

Skvělé jsou také se zeleninovým salátem.

_DSC1507

A pokud se vám z batátů nechce vařit „kaše“, můžete zkusit jen upéct tenké plátky syrového batátu, který potřete olejem a posypete kořením na americké brambory. Upečete v troubě a podáváte třeba jako přílohu k orientálnímu květáku (zde v kombinaci s brokolicí).

WP_20150416_044

 

Komentáře