Spirála TIE DYE Textilní nápady

O batikování TIE DYE jsem na stránkách již psala – nicméně opakování je matka moudrosti a když k tomu přidám jednu vychytávku navíc, tak je navíc i přínosné :-))
 Toto batikování učím pouze na letních pobytech, protože je téměř nutné pracovat s barvami venku, protože barví opravdu hodně a s více lidmi toto dělat ve vnitřních prostorách je prostě skoro nemožné bez toho, aby se něco obarvilo….

A protože letos na Sebuzíně Simča nafotila skoro fotoseriál, tak se chci o něj podělit i s vámi….

Ukáži vám jak udělat spirálu na velkém kusu látky/prostěradle….  O tom jak ji uděláte na triko jsem také již psala.

Nejdříve si ale látku namočte do roztoku krystalické sody, soli a vody…  Sáček sody rozdělávám do cca 10l vody a přidávám lžíci kuchyňské soli. Pořádně vyždímejte a rozložte… nejlépe na trávu.

 Na motání si vezměte koště či jiný nástroj s dřevěnou násadou. Je to lepší než to dělat rukou, protože vzhledem k velikosti se rukou točí špatně.

Zabodněte koště do středu látky (nebo tam, kde chcete mít střed spirály) a začněte otáčet.

Mokrá látka se začne natáčet kolem násady. Pokud máte dlouhou trávu, tak trošku nadzvedněte, aby jste nezamotali do spirály i půl trávníků. Nicméně ani to nevadí….

 

 Točíte a točíte…. a zázrak se děje 🙂 A za chvíli je hotovo….  Pokud to chcete vidět na vlastní oči, doporučuji si přehrát video z Loskutáka, kde jsem to předváděla….  jen si nevšímejte mého upoceného výrazu – točili jsme venku, kdy na teploměru bylo 38st a ještě nás přisvěcovali dvěma reflektory 🙂 Zamotanou látku přepásejte třemi či více gumičkami, aby si udržela tento kulatý tvar.Takto nějak to vypadá…  Gumičky nedělají v této batice žádný vzor… jen nám drží látku v tomto tvaru….

Barvit budeme REAKTIVNÍMI BARVAMI – jsou to barvy, které stačí jen rozmíchat ve vodě a aplikovat… odpadá tak vaření apod….

  Na aplikaci používám pevné lahvičky se špičkou, které mi zbyly z dob, kdy tyto barvy vyráběla firma Iberia… což je již mnoho let zpátky….  ale klidně můžete aplikovat i z lahviček, ve kterých si barvy koupíte, protože k nim dostanete také aplikační špičky.

Pro klasickou spirálu v barvě duhy vám budou stačit jen tři barvy – ŽLUTÁ, TYRKYS a ČERVENÁ MAGENTA.

  Samozřejmě je ale jen na vás, jaké barvy zvolíte… můžete jich aplikovat kolik chcete, ale nesmíte zapomenout, že tam, kde se setkají vznikne ještě jejich sloučenina…..

Pokud si chcete udělat klasiku, tak nanesete výše zmíněné tři barvy vždy na třetinu kruhu….

  Postupně nanášíte vždy jen tolik barvy, kolik jí materiál snese. Na druhou stranu se snažíte dát barvu na stejnou výseč..  A takto vypadá hotový balíček – z obou stran je stejný.  Zamotejte jej do fólie a nechejte působit. Nejlépe přes noc….

Ještě mám pro vás další malou fitnu – po zabalení balíčku na něj lehce šlápněte…. barva se pak pěkně dostane i do středu balíčku.

  Ráno vybalte a začněte proplachovat. Nejdříve celý balíček, poté sundejte gumičky a proplachujte dál v roztaženém stavu.  Rozdělání látky je kouzlo největší…. nikde netušíte jak to přesně dopadne… ani já a to jsem takových spirál už určitě udělala stovky….  Jakmile z látky již teče jen lehce barevná voda, namydlete ji mýdlem s jelen nebo podobným jadrovým mýdlem, které vymyje poslední zbytky barvy. Pak stačí jen usušit…

Příště již můžete bez obav prát v pračce spolu s jiným barevným prádlem či s černým prádlem.

To je výhoda reaktivních barev, že dál nepouštějí a neobarvují další prádlo….

  Kromě prostěradel na pobytech barvíme hlavně trika…

 I na nich může být spirála fajn… a pokud použijete ladící barvy, nemůsí být jen v hipie stylu :-))

A ještě jedna ukázka – stejným způsobem barvené povlečení 🙂 Opět práce účastnic pobytu na Sebuzíně.

11864861_1751779518382393_3910457919572988892_o

Jak na to vám také ukáži ve videu z pořadu Rady ptáka Loskutáka. 

Komentáře