Mrkvánky Moučníky / vegan

Hledala jsem recept na nějaké vánoční pečivo a náhodou jsem objevila mrkvové… stačilo udělat pár změn a bylo z něj skvělé veganské křehké těsto, které jde použít na šátečky, vánoční pečivo, ale i třeba mřížkový koláč (ten určitě udělám co nejdříve a přidám fotky a zkušenosti).

Recept je velice jednoduchý a to se mi na něm asi líbí nejvíce.

Budete potřebovat:

250g špaldové mouky

125g kokosového oleje

125g mrkve

1/2 prášku do pečiva

a nějakou náplň

V původním receptu bylo máslo a  mrkev na jemno strouhali, ale já si poradila jinak. Nechala jsem kokosový olej lehce roztopit (stačilo dát nádobu chvíli na sluníčko,  taje při 20st) a dala jsem do něj nakrájenou mrkev na kousky a rozmixovala na hladký krém v NutriBulletu.

Do mísy jsem si odvážila mouku (příště zkusím celozrnnou) a smíchala ji s půlkou kypřícího prášku.

Do sypké části jsem vmíchala tekutou a propracovala hladké těsto. Šlo to krásně pouhou vařečkou.

Zabalte do fólie a nechejte chvíli odpočinout v ledničce. Opravdu stačí jen půl hodiny, když necháte déle, tak to ztuhne až moc a stejně to potom budete muset teplýma rukama propracovat.

Na výrobu šátečků můžete použít formičku nebo prostě vykrojte kolečka, naplňte, přehněte a kraje zmáčkněte pomocí vidličky.

Co se nápnlí týče, zkusila jsem nejdřív meruňkovou skvělou marmeládu (viz obrázek nahoře u surovin), ale pak jsem si vzpomněla, jak mi jednou prostě taková marmeláda vytekla a tak jsem na zbytek šátečků použila povidla….

Pečeme na 180st do zezlátnutí – cca 30 minut.

A jak se ukázal můj předpoklad byl správný…..

Meruňková marmeláda se prostě drala ven… zatímco povidla se o to pokusila jen jednou 🙂

A protože jsem zbytek těsta chtěla vyzkoušet na drobné šátečky – alias vánoční pečivo, byla náplň jasná.

Ještě určitě vyzkouším ořechovou nebo makovou….  aneb vegan vánoční pečivo….

Jen budu muset zdokonalit pevno stisknutí obou přehnutých růžků, protože některé se mi prostě otevřely, což na chuti ale nic nezměnilo.

Protože v těstě není ani špetka cukru, je důležité pocukrovat upečené, nejlépe ještě horké, kousky. K tomu používám můj domácí moučkový třtinový vanilkový cukr. 

Těsto je lehce nasládlé od mrkve a opravdu křehké….  Pokud někdo recept zkusíte s některou bezlepkovou moukou, dejte mi vědět, jak to dopadlo…

Skvělé jsou jak malé jednohubky, ale i větší šátečky a i když většina náplně vytekla, tak byly lehce sladké, moc dobré. Tudíž ideální pečivo pro ty, kteří nemají rádi přeslazené pečivo.

Dalším pokusem s tímto těstem byl koláč ala linecký mřížkový…..  protože jsem spěchala, nenechala jsem těsto odležet. Základ nebyl problém, krásně jsem ho namačkala do formy. A protože se mi nechtělo dělat mřížky a rozhodla jsem se koláč udělat veselý, vzala jsem si na pomoc vykrajovátko smajlíka.

Jenže zvednout vykrojený smajlík tak, aby vypadlo co mělo vypadnout a zůstalo kolečko kulaté bylo prostě nad lidské síly…. tak jsem to na koláč nasázela jak to přišlo pod ruku a byl z toho takový trošku strašidelní koláč 🙂

Jako náplň jsem tentokrát vyrobila datlovou pastu (někdo mi to radil na FB) – do trochy teplé vody jsem namočila asi 15 datlí a po cca hodince jsem je v NutriBulletu rozmixovala včetně té vody, ve které byly namočené na hladkou kaši, kterou jsem ochutila skořicí…. Jediným cukrem na tomto koláči je třtinový moučkový cukr, kterým je to pocukrované. Nevím, zda se mi opravdu tak hodně změnily chutě, ale opravdu mi stačila sladkost datlí a trošku toho třtinového navrchu…. a jak jsem pozorovala, tak mým kamarádkám, pro které jsem ho pekla, také….

 

 

Komentáře