Kokosovo-banánový RAW dort Moučníky

Tento dortík jsem „uplácala“ podle tohoto receptu, ale trošku jsem si tam opět po své pohrála se surovinami…. tudíž v odkazu najdete přesný rozpis surovin, u mne spíš tipy a triky na práci…..

Výsledek je velice sytý, ale přitom lehký dortík….. kdo má rád kombinaci kokos-čokoláda-banán, tak si přijde určitě na své….

Na korpus jsem si připravila vypeckované datle (ty jsem předem namočila do vody), směs ořechů (vlašské, lískové a kešu), které jsem doma objevila a kokos. Bylo toho cca stejné možství od každého.  Sladila jsem vše javorovým sirupem.

Datle vylovte z vody (tu nevylévejte), dejte s ořechy, kokosem, javorovým sirupem a kakaem (od obého cca dvě lžíce) do mixéru a rozmixujte. Není nutné z toho mít hladkou kaši, naopak je dobré, když tam malé kousky ořechů zůstanou.  Určitě by to šlo i tyčovým mixérem….

Na dno formy na dort (já mám malou – průměr 18cm – upněte pečicí papír. Poté nandejte hmotu a pomocí stěrky uplácejte. Pokud se vám hmota lepí na stěrku, namočte ji do vody, ve které se máčely datle.

Hnědou hmotu pokryjte cca půl centimetrovými plátky banánu – já jsem spotřebovala jeden a půl….

Než umyjete nádobku mixéru, připravte si v ní čokoládovou polevu navrch dortu – a to ze čtyř lžic kokosového oleje, dvou lžic kakaa a dvou lžic javorového sirupu. Sladkost dolaďte podle chuti….  Poté mixér umyjte.

Kokosovou vrstvu připravte z kokosu, já přidala ještě pár namočených kešu oříšků, kokosový olej a sladila jsem rýžovým sirupem (protože agávový došel :-)). Kokosu nakonec byly dvě sklenky a kokosového oleje cca půl sklenky.

Kokosovou vrstvu opět uplácejte na banánovou. Pěkně upěchujte.

Na vrch nalijte připravenou kakaovou polevu a otáčejte formou tak, aby se pěkně rozlila po celém povrchu. Neroztírejte, kokosová hmota je zatím celkem měkká a hrozí poškození spodní vrstvy a znečištění polevy.

Navrch jsem ještě do měkké čokoládové vrstvy nasypala kokosové chipsy. A šup s tím alespoň na pár hodin do lednice.

Po pár hodinách v lednici dort krásně ztuhne, takže ráfek jde odstranit velice snadno. Poté opatrně otočte dort vzhůru nohama a sloupněte pečicí papír.

A pak stačí jen nakrájet….. a dát se do toho….

Možná se vám zdá tento kousek malý…. ale ono zdání klame. Tyto dortíky jsou opravdu velice syté a tak věřte, že i takhle malý kousek vám udělá stejnou službu jako velký kus dortu, který je „prázdný“…..

PS. Dortík je samozřejmě i bezlepkový 🙂

Podle receptu tento dortík připravila i Lenka Gumpová a poslala mi krásnou fotku – a potvrzuje, že dortík je tak sytý, že ho stačí snís polovinu, než jste běžně u dortů zvyklí….


Komentáře