Černobílý sítotisk Šperky

Sítotisk na FIMO jsem již dělala, ale když jsem na Polymerovém Kempu rozbalila originální sítotiskovou sadu od Sculpey, viděla jsem hned, že ji budu muset co nejdříve prubnout…..

 Originální sada obsahuje tyto sítotiskové šablonky.  Velké šablony jsou ideální na větší plochy, krásně vypadá sítotisk na blendované pláty.

 Aby na kurzu šlo všem pěkně od ruky a nečekaly se fronty, rozstříhala jsem kulaté motivy na jednotlivé části. Doporučuji to i vám, jednodušeji se poté myjí a hlavně zbytečně nenamáčíte a nešpiníte ty, které jste nepoužili.

Pak již stačí jen připravit si hmotu – vyvalovala jsem na druhé nejsilnější nastavení  strojku. A je dobré si vykrojit čtverce, aby jste zbytečně nešpinili barvou hmotu kolem.

    Šablony přiložte lesklou stranou k hmotě a lehce válečkem přiválejte.

Na kraj šablony naneste barvu. Opět jsem použila barvy na sítotisk textilu. V balení je totiž jen zlatá a stříbrná (ale na ty také dojde :-))

  Pomocí stěrky rozetřete barvu přes celou šablonku. Dělejte maximálně dva kousky najednou. 

Důležité je totiž ihned, ale opravdu ihned, šablonku sejmout a dát do vody s jarem a prsty ihned odstranit barvu.

Pokud by barva zaschla v jemných otvorech síta, zničí se vám šablona a věřte, že ji nevyčistíte ani odstraňovačem starých nátěrů (osobně vyzkoušeno na sítotiskových šablonách na textil).

Musím pochválit všechny účastnice Polymer Kempu, které dbaly mých slov a ihned umývaly a šablonky mám stále jako nové….  Nechejte akrylovou barvu dobře zaschnout. Dejte jí alespoň hodinku, vyplatí se to….  Poté vyválejte černou hmotu spolu s molitanem na střední nastavení strojku a podložte vždy potištěnou hmotu (texturovanou stranu položte na papír).  Postupně přikládejte a přihlazujte potištěný motiv, jako když tapetujete, vyženete tak nechtěný vzduch. Barvu z odkrojků setřete pomocí vlhkého ubrousku.  Vykrojte a upečte (110st, 30 minut). 

Po minulé zkušenosti musím 100% doporučit fixování povrchu barvy pomocí tekutého liquidu KATO. Určitě se to vyplatí.

Naneste liquid a rozetřete prstem na tenkou vrstvičku.

 

 Po nanesení je povrch lehce mléčný, ale nemusíte mít strach, v troubě zcela zprůhlední. 

Opět pečte na 110st, 30 minut.

 

Nechejte vychladnout, případné ostré hrany lehce obruste.

Srovnejte si kolečka tak, jak chcete, aby vypadal váš náhrdelník. Jedno kolečko střídavě překrývá malou částí druhé. V překrývajících částech provrtejte dírky.

Na přání jsem vám tam ještě domalovala červené tečky – tam vrtejte 🙂

 Pokud zapomenete nebo nemáte vrtačku, musíte najít náhradní řešení – já si poradila tak, že jsem vrták vložila do verzatilky – jen spodní část jsem musela obalit kouskem pásky, aby vrták držel…. a malý ruční vrtáček je na světě 🙂  A nyní přichází čas kompletace, kterou nemám moc v lásce, ale občas se vybičuji….. :-)) Budete potřebovat ketolovací nýtky (já měla 15mm dlouhé a byly akorát), korálky, řetízek, kroužky, zapínání….  Pokusila jsem se vám namalovat systém spojení dvou koleček – je to jednoduché – na ketlovací nýt navléknete korálek (aby jistil hlavičku, bála jsem se, že by kovová hlavička časem mohla zvětšit vyvrtaný otvor a prolézt), protáhnete oběma placičkami a zahnete tak, jak vidíte na obrázku.  Díky tomu na krku nic nedře a vůbec spoje necítíte. Neutahujte nýtky úplně, kolečka musí být trošku v „pohybu“.  Na krajních kolečkách vyvrtáte také dírky, navléknete kroužek a na něj dvojítý řetízek.  Na opačných koncích řetízku pomocí kroužků připevníte zapínání. 

Náušnice jsou již trivialita – dírka, jeden větší kroužek, jeden menší kroužek a náušnicový komponent.

PS. Nebojte se udělat si každou náušnici jinou 🙂 získáte na originalitě a hlavně, tím, že uši nejsou vedle sebe, tak většina lidí to ani nevnímá a ti co si všimnou, většinou ocení :-))

Ať se vám krásně tvoří a pokud vyrobíte podle tohoto návodu svůj vlastní sítotiskový náhrdelník, pošlete mi fotku, ráda ji přidám a není nutné, aby byl také černobílý, protože všechny barvy jsou krásné…..

Sítotiskové šablony i barvy můžete objednat v našem e-shopu, budeme se těšit.

Komentáře