Sítotisk na FIMO Šperky

Ráda ladím šperky k oblečení. V podstatě se dá říci, že téměř každé moje šaty či tričko má svůj vlastní šperk. A ve chvíli, kdy jsem si udělala toto triko, bylo mi ihned jasné, že musím k němu dodělat i šperk…

 Budete potřebovat dvě stejné části polymerové hmoty FIMO professional. Připravte si z ní klasický blendovaný pás. Pokud nevíte jak na to, doporučuji toto video.  

  FIMO Professional je krásně pigmentované a tak blendy jsou úžasně syté.

 Dále si připravte sítotiskovou šablonu. Stejnou, která se používat na zdobení triček. Plus textilní barvu určenou na sítotisk.

Kromě této šablony by určitě na FIMO šla použít i tato, tato nebo tato. Prostě jakákoli s jemným vzorem….

  Šablonu válečkem lehce přiválejte na hmotu.  Naneste na plné místo šablony barvu.   Pomocí stěrky (je součástí balení šablony) rozetřete.   Šablonu ihned sundejte.   Vložte ji bez prodlení do teplé vody se saponátem a umyjte. Toto je velice důležité. Jakmile by barva v šabloně zaschla, již ji neumyjete a šablona bude zničená.   Nechejte na ručníku uschnout.   Barvu na hmotě také nechejte zaschnout. Trvá to cca čtvrt hodiny.  Připravte si vykrajovátka a případně formu na vypouklinky. Pokud ji nemáte, můžete péci kolečka na misce.  Postupně přidávejte na hmotu další vzory.  Z nich vykrajujte kolečka.   Přebytečnou barvu setřete vlhkým ubrouskem.   Zbytek hmoty dejte k sobě tak, aby stejné barvy byly na sobě.  Můžete totiž i ze zbytků udělat další nový blend, který opět pokryjte sítotiskovým motivem.  Na podložku přikládejte a přihlaďte vykrojené vzory rukou s rukavicí, protože v nezaschlé barvě by se, pokud nepoužijete rukavici, udělaly otisky prstů.  Upečte na 110st, 30 min.  Můžete použít i na jiné tvary – třeba duté.

 Po upečení je nutné barvu ještě zafixovat proti otěru. Jsou dva způsoby. Pracnější, ale efektnější je nanesení tekutého polymeru. 

Můžete roztírat prstem nebo použít měkký štětec.

  Zapečte opět 30 min na 110st. Po zapečení zcela zprůhlední.

 Další možnost je přelakovat po upečení kousky lakem ve spray.

Lak bohužel neudělá tak silnou vrstvu a časem se může „ošoupat“.

 

T  Návod na výrobu dutých lentilek najdete v projektu Ivy Brožové v knize Polymerové nebe.    Šperky dokonale ladí s trikem.   Jemné linky připomínají krajku.   Tento šperk krásně doplnil i můj model k moři. 

Zaujala vás práce s polymerem a chcete se dozvědět více?? Pak doporučuji mé online kurzy. 

Komentáře