Salát s citrónovou hlívou Rychlé večeře / vegan

Když mi před lety kamarádka dala do salátu syrové žampiony, divila jsem se…. ale ochutnala a zjistila, že to je fajn…
  Na Trhu u Vrby pravidelně nakupujeme houby od pěstitele a tentokrát nás překvapil citrónovou hlívou. Když nám ji prodával, tak říkal, že je tak křehká, že se dá jíst syrová. Protože jsem už dříve zkustila jíst syrové žampiony, tak mne ta informace nepřekvapila (narozdíl od zbytku nakupujících).

Recept na přípravu žampiónů je v podstatě stejný jako tento, kde se dozvíte i o tom, proč je dobré konzumovat žampiony syrové.

  Hlívu očištěte a nakrájejte na proužky.  Připravte si marinádu z oleje (skvělý je olivový, ale pokud chcete delikatesu, zkuste třeba dýňový), dále balsamico redukci, sůl, pepř a koření dle chuti – já tentokrát použila pouze sušený medvědí česnek.  Marinádu promíchejte s hlívou a nechte min. 4 hodiny v lednici marinovat. Poté přidejte do zeleninového salátu. Můžete také ohřát na 42st (aby se zachovaly důležité enzymy), ale my to jíme studené a chutná nám to…. zakápněte balsamico redukcí, přisypte ořechy….

PS. takto vypadá talíř na focení….

 a takto než se do toho pustíme… semínka a balsamico redukci prostě se zeleninou milujeme….  🙂 pak už jen zeleninu lehce opepříme, ani solit netřeba…..

recepty_vegan_hlivacitronova__dsc8588

 

Komentáře