poVEGená bábovka Moučníky / vegan

V době, kdy jsem přešla na rostlinnou stravu, tak jsem zprvu vůbec nepekla, protože mi přišlo, že bez vajec, bílého cukru a bílé mouky to prostě nejde… ale jak říkala moje babička – všechno jde, jenom chcíplá koza se musí táhnout…..

První pokusy byly rozpačité, snažila jsem se asi moc a překombinovávala… ale pak jsem si uvědomila, že prostě bábovka nikdy nebude ultrazdravá a že stačí jen upravit klasický recept a jednou do měsíce si na ní prostě pochutnat a tak přišla na svět tahle bábovka. Nepoznáte na ní, že v ní nejsou ani vajíčka, ani klasické mléko.

Bílou mouku jsem nahradila celozrnnou pšeničkou a místo klasického cukru používám třtinový.

 Vajíčko nahrazuje banán a lněné semínko – toho jsem 3 polévkové lžíce rozemlela. Odměřovala jsem na skleničky, takže jsem si připravila skleničku domácího kokosového mléka (i s tukem, který se srazil na povrchu), skleničku slunečnicového oleje a necelou skleničku třtinového cukru. Dále jsem použila kůru z jednoho biocitrónu a šťávu z půlky (ale příště bych tam asi klidně dala šťávu z celého citrónu). Olej, kokosové mléko, cukr, banán a lněné semínko jsem umixovala v NutriBulletu na hladkou kaši. Kaši jsem přelila do nádoby a přidala tři skleničky mouky a kypřící prášek. Vše jsem vyšlehala metlami. Pokud nemáte NutriBullet, můžete samozřejmě dělat vše od začátku pomocí běžného mixéru, jen budete ve směsi mít cítit hrudky banánu (což ničemu nevadí). Nalijte do vymaštěných forem. Já je mám silikonové a tak jen lehce vymažu olejem. Pokud máte formu z jiného materiálu, tak vytřete a vyspte třeba kokosem apod.  Pečeme na 180st cca 30 – 40 minut. Kontrolujeme zapíchnutím špejle, na kterou se nesmí nic nalepit…. Pocukrováno domácím třtinovým vanilkovým moučkovým cukrem.   Protože jsem bábovky pekla brzy ráno a zbyla mi nádoba od NutriBuleltu „špinavá“ od těsta, přidala jsem do ní jeden banán, lněné semínko, kokosové mléko, malou lžičku třinového cukru a postupně přisypávala celozrnnou mouku, aby vzniklo lívancové těsto…. a pak už jen osmažit a servírovat. Oblíbila jsem si servírování na sobě, zjistila jsem, že to má výhodu, ze lívanečky nevychladnou a stačí je pak polít javorovým sirupem jen zvrchu a krájet nožem jako dort..   Podle stejného receptu jsem upekla i třešňovou bublaninu… neměla chybu :-)))

 

Komentáře