Jahodová srdíčka Moučníky / vegan

Nepečené dorty jsem měla vždy v oblibě, ale tyhle ovocné, nepečené a navíc bezmléčné a bezlepkové mne opravdu baví…. Navíc, když je jím, tak vůbec nemám výčitky svědomí 🙂
 Na korpus budete potřebovat datle. Ale nejsou datle jako datle. Na korpus klidně použijte ty, které vidíte vlevo, jen je vypeckujte a namočte do vody, aby trochu změkly. Ale pokud si chcete na datlích pochutnat a změnit na ně názor (já osobně jsem dřív datle nejedla, raději jsem volila sušené fíky…) tak si kupte datle Medjoul. Rozdíl je veliký – zatímco ty klasické jsou takové tužší a vlastně po vyndání pecky zbyde hodně málo, tak Medjoul datle jsou šťavnaté a vnitřek se hodně podobá karamelu 🙂 Tudíž hádáte správně – do korpusu dortíku šly hlavně ty obyčejné…. ale protože jsem jich měla málo, doplnila jsem s lítostí v srdci třemi velkými….  celkem po vyloupání by jich mělo být 100 g. Večer si namočte tedy 100 g datlí a 100 g ořechů. A v jiné misce 100 g kešu oříšků. Ořechy a datle ráno sceďte.

Do mixéru dejte scezené ořechy a datle a přidejte vrchovatou lžíci kokosového oleje. Rozmixujte, ale ne moc na hladko, je dobré, když tam kousky oříšků jsou cítit a namačkejte do forem.

Nemusíte přislazovat, datle jsou většinou dostatečně sladké….

Dejte chladit do lednice.

 Dále si rozmixujte přecezené kešu oříšky, přidejte dva hodně měkké banány (pak nemusíte přislazovat), pokud nemáte banány sladké, přislaďte dle potřeby (javorový sirup, agávový sirup, med… podle toho, co máte rádi). Přidejte opět vrchovatou lžíci kokosového oleje.

Osobně bych příště přidala i do této vrstvy trochu želatiny (agaru)… lépe by to ve výsledku drželo tvar….

 Nalijte na spodní vrstvu a dejte do mrazáku. Před nalitím jahodového želé musí být tato vrstva dostatečně tuhá. 

 Dále si připravte želatinu z agaru (to je mořská řasa), například toto želé je z agaru. Uvařte jej podle návodu, dala jsem o trochu méně vody, než je doporučeno. Dokonce mne překvapilo, že červené barvivo v tomto želé je z červené řepy.

Osladila jsem javorovým sirupem.

 

 Želé nechejte trošku vychladnout, ale ještě musí být tekuté, dejte jej část s jahodami do mixéru a umixujte hladkou směs.

   Opět nalijte a dejte vychladit. Rychleji to půjde v mrazáku, ale tato vrstva stačí i do lednice, ztuhne celkem rychle.   Na vrch poskládejte plátky jahod a zalijte čirou želatinou. Pokud vám mezi tím ztuhla, stačí jí trošku nahřát a bude opět tekutá. 

 Jahodová želatina i čirá mi zbyla a tak jsem ji nalila do formiček….

 

Po řádném vychlazení konzumujte. Přiznám se, že ta oříškovo-banánová vrstva nebyla tak tuhá jako jahodová a tak se to nejlíp jedlo lžičkou. Chuťově velice dobré.

Celkově by množství stačilo tak na dortovou formu průměr 20cm….

 Malé bábovky s jahodovou želatinou dejte před podáváním na dvacet minut do mrazáku. Jdou pak jednak lépe vyklopit, ale chutnají jako povolená jahodová dřeň….  🙂

 

Komentáře