Klíčení ve tmě a pod tlakem Různé nápady z kuchyně

Fazolky mungo si doma klíčím již několik let. Začínala jsem klíčením ve sklenici s kovovým víčkem, přešla ke sklenicím s plastovým víčkem a nakonec skončila u klíčících misek, které jsou na rozdíl od sklenic, velice pohodlné na obsluhu a proplachování.

  V Thajsku jsme si ale všimli, že jejich klíčky, jsou na rozdíl od těch našich, mnohem silnější a díky tomu také šťavnatější a křupavější. Nejdřív jsme si mysleli, že asi klíčí něco jiného, ale posléze se ukázalo, že to budou stejné mungo fazolky, které klíčíme my. Rozdíl byl v tom, že my je klíčíme volně a na světle a oni ve tmě a pod tlakem.

To byla výzva… a ty já ráda.

Opět budete potřebovat mungo fazolky, které si předem namočte do vody na cca 12 hodin.

   Poté si připravte čistý plastový květináč. Nejlépe nový, stojí pár korun. Savý hadřík a plastovou krabičku nebo něco, z čeho si vystříhnete ucpávku dna.   Díry na dně květináče jsou totiž velké a fazolky by jimi vypadávaly. Proto si musíte vyrobit druhé dno, do kterého ale udělejte menší otvory na místech, kde jsou nynější. Stačí je proříznout do kříže.   Na dno květináče dejte vystřižený plast s otvory a nasypte propláchnuté, předem namočené, fazolky.   Přikryjte vlhkým hadříkem tak, aby se k fazolkám nedostalo žádné světlo. Zatěžte. Já použila sklenici se zásobou mungo fazolek, ale klidně můžete použít zavařovací láhev naplněnou vodou.

Pod květináč dejte misku, aby mohla odkapat přebytečná voda.

   Dvakrát denně propláchujte pod tekoucí vodou. Voda by neměla být studená, spíše vlažná. Nezvedejte hadřík.

Po propláchnutí zatlačte na hadřík, aby jste zbavili obsah přebytku vody.

Postavte do misky.

   Po čtyřech dnech vám klíčky pěkně nadzvednou sklenici.

V tu chvíli jsou již hotové.

   Už pohled do sklenice říká, že se pokus podařil…   Vyklopte květník do cedníku a propláchněte.  Klíčky, které nevyužijete ihned, dejte do krabičky do lednice. Spotřebujte do dvou-tří dnů. Můžete je přidávat do salátů, ale také do restovaných zeleninových směsí, tak jako to dělali v Thajsku.  A tady ještě porovnání – vlevo vidíte klíčky klíčené na světle a vpravo pod tlakem a ve tmě, za stejnou dobu. 

 Místo květináče můžete použít i plastový kyblíček (od jogurtu nebo třeba kokosového oleje), udělat do dna dírky a jako podmisku použít víčko…..

 

Komentáře