Domácí burákové máslo Různé nápady z kuchyně / vegan

Psali jste mi, zda NutriBullet zvládne ořechová másla. Nevěděla jsem to, ale když něco nevím, tak to prostě zkusím….  (nebo vygooglím, ale praxe je prostě praxe… )

 Na arašídové máslo jsem použila pražené nesolené arašídy neboli buráky. Dala jsem jich přesně po rysku – cca 150g.

Možná by NutriBullet zvládl i menší množství, ale to nemám zatím vyzkoušené.

  Na mletí se používají nízké nože. První mletí trvalo jednu minutu. Nemelte najednou déle, je to přeci jen nápor na přístroj. Pokud se hmota přilepí na stěny, skončete dříve, proklepněte a pokračujte. Vlevo vidíte jak vypadala hmota po minutě mixování a vpravo po další necelé minutě.

Výsledek – krásně hladké, jemné máslo. Určitě srovnatelné s těmi kupovanými…  pokud máte rádi slanější variantu, přidejte na začátku mixování trošku soli nebo použijte slané buráky.

Ještě rada, která mi přišla mailem – pokud máte suché ořechy, hodně pražené, přidejte v druhé části lžičku oleje, ale já to neudělala, měla jsem asi dost mastné buráky… 

 Říká se, že burákové máslo buď milujete nebo nesnášíte. Já to mám tak nějak napůl. Není to prostě láska, ale mám ho ráda… a nedávno jsem objevila jak mi chutná nejvíc – namazané na plátcích jablka.. zkuste to taky… Ale pokud přeci jen zjistíte, že burákové máslo není pro vás to pravé ořechové, přidejte do něj kakao a javorový sirup, stěrkou lehce promíchejte a máte domácí NUGETU…. ano, ten krém, co jsme si jako malí kupovali v malém plastové mističce a když zrovna v regálu neměli dřívka, tak jsme jí jedli špinavýma prstama…. 🙂

A tohle už je pro mne nebezpečná kombinace, měla jsem co dělat, abych to nesnědla lžičkou na posezení….

PS. Pokud si chcete udělat tuhle Nugetu rovnou, tak to kakao přidejte na začátku spolu s ořechy a javorový sirup dejte na druhou půlminut mixování….

 A touto domácí nugetou pomazané plátky jablek (no natírá se to hůře, jablka celkem kloužou, ale nakonec to dáte), plus pár mandliček je delikatesa….  jo a tentokrát jsem místo javorového sirupu použila datlový a taky moc dobrý :-))

A protože nemám ráda plýtvání, nalila jsem do špinavé nádoby teplé mandlové mléko, přidala banán a promixovala…. lahodné burákové kakao jsem posypala skořicí a s chutí vypila….

Pokud vás přístroj NutriBullet zaujal, tak tady jsem sepsala co ještě s ním provádím 🙂

Komentáře