Polentový slaný koláč Rychlé večeře / vegan

Polentový slaný koláč je jednoznačný důkaz toho, že i bezlepkové, čistě rostlinné recepty mohou být velice chutné…..

O využití polenty na výrobu placek, které se poté grilují či opékají jsem vám již psala. Tentokrát jsem si polentu zvolila jako základ, pro přípravu slaného koláče. Nechci to nazývat pizzou, protože to pizza prostě není, byť se jí to hodně podobá.

Polenta je kukuřičná instantní kaše, je bezlepková a hlavně její příprava je velice rychlá. Jen ji na další pečení potřebujete ztuhlou a studenou a tak je lepší, když si tuto placku připravíte den předem.

Na plech o velikosti 34 x 24 cm budete potřebovat 150 ml polenty.

 Polenta sama o sobě nemá žádnou výraznou chuť a tak je dobré ji ochutit. Já jsem zvolila koření na špagety, které obsahuje sušenou cibulku, česnek, papriku, oregano, sůl, pepř, kmín, bazalku a saturejku. Můžete samozřejmě ochutit dle svého…. Ke koření přidejte 500ml vařící vody a postupně přisypávejte polentu a stále míchejte… vznikne opravdu hustá kaše, kterou promíchávejte cca tři minuty. Poté ji vyklopte na plech vystlaný pečicím papírem a až lehce vychladne (ale nesmí vychladnout úplně) tak ji rozprostřete po plechu. Nejlépe to jde vlhkými prsty….  Dejte do lednice a nechte opravdu dobře zchladit. Poté je na vás, jak ji dál vyzdobíte… je to opravdu jako u pizzy. Ale pozor, polentová placka je hodně křehká a tak pokud na ni vylijete rajčatovou šťávu, tak bude ještě křehčí a po upečení se bude špatně nabírat. Lepší je použít sušší směsi – já jsem zvoila rajčatové pesto (pokud nemáte, můžete rozmixovat sušená rajčata v oleji), dále jsem přidala zbytek slunečnicové pomazánky a bazalkové domácí pesto bez sýru). Dále tři žampiony pa tenké plátky, kousek pórku na jemno, sterilovanou kukuřici, červenou papriku.

Rostlinný sojový sýr Tavenýr (necelou půlku) jsem nastrouhala nahrubo a pro zjemnění jsem pokapala sojovou smetanou.

Trošku koření, které jsem dávala do polenty jsem ještě nasypala navrch.

Pokud jste vegetariáni, tak si samozřejmě můžete dozdobit libovolným sýrem….

Pečte na 180st cca 20 minut – povrch a kraje koláče musí zezlátnout.

 Upečené ještě posypte tzv. veganským parmezánem – smíchanými strouhanými kešu oříšky s lahůdkovým droždím.

Varování: koláč je velice jedlý…..  snědla jsem sama na posezení půlku plechu…. nejdřív jeden kousek, pak druhý a neodolala jsem v ještě přikrojila tyto dva….

To je kouzlo rostlinné stravy s omezením bílé mouky – můžete se nacpat dosytosti a přesto se po jídle necítíte přecpaní a bez energie….

 

Komentáře