Lněné bochánky a „tataráček“ Rychlé večeře / vegan

Kromě toho, že jím rostlinnou stravu, snažím se navíc omezovat lepek. A to vše o mne ví moje kamarádka Líba, která mi přinesla úžasné placičky. A protože byly opravdu skvělé, tak jsem z ní musela vymámit recept a upéct si je další den ještě jednou… a k tomu skvělou veganskou pomazánku, nad kterou nepohrdne ani zarytý masožravec…

Na lněné bochánky si připravte:

100g lněného semínka

50g mandlové mouky (já neměla, tak jsem si umlela). Lze použít i jinou mouku – například dýňovou, kaštanovou nebo pohankovou, ale lehce to změní chuť bochánků.

100ml vody

10g psyllia – zjistila jsem, že sypké mám doma jen sladké a tak jsem namočila 13 tobolek klasického. Ale správě by se mělo namočit 10g sypkého psyllia.

Psyllium je vláknina, která tady nahrazuje „pojivo“.

Pak už budete potřebovat jen sůl a jedlou sodu.

Nejdřív si rozmixujte najemno mandle. Tedy pokud nepoužijete hotovou mandlovou (případně jinou) mouku.

Já používám na mixování NutriBullet a rozmixuje mandle krásně na jemno.

  K mandlové drti přisypte lněná semínka a také rozmixujte na jemno. Lněná semínka si nikdy nemelte dopředu, obsahují mnoho lněného oleje, který by vám skladováním zežloutl. Tudíž lněná semínka vždy rozmixovat a ihned spotřebovat.   Mezi tím psyllium nabobtná. Pokud jste použili prášek, tak jen promíchejte. Já jsem ještě rozmixovala, aby se tobolky zcela rozpustily. 

Dejte spolu do mísy, přidejte sůl (ideálně himalájskou) a dvě špetky jedlé sody. Promíchejte v kompaktní těsto.

Zprvu bude hodně lepivé. Nechte jej cca 10 minut odpočinout.

  Do části hmoty můžete přimíchat celá lněná semínka (ty sice náš organismu nestráví, ale fungují jako kartáč na střeva) a do druhé části sezamová semínka.   Líba těsto vyválí a vykrajuje, já jsem na to byla líná a tak jsem vlhkýma rukama nabírala těsto a tvarovala placičky. Vykrájením bych sice získala jedno kolečko jako druhé, ale pro tentokrát si na estetiku nehraju (neboť se blíží půlnoc). 

Pečeme 30 minut na 170st. Celkem z uvedeného množství jsem měla 12 bochánků.

A co k nim?? Cokoli, je to jako normální pečivo, jen je zdravé a bez lepku…. Já jsem připravila takový rostlinný „tataráček“…

Na ten budete potřebovat avokádo, červenou kapii, 60g sušených rajčat, česnek, sůl, pepř a případně chilli.

Recept jsem objevila zde.

  Nejdříve nasekejte papriku, česnek a sušená rajčata. Použila jsem normální mixér, protože NutriBullet by to nasekal na velkou kaši a já tam chtěla mít malé kousky… Mixujte tak, aby zůstala ještě vidět struktura. Pak přidejte vidličkou rozmačkané avokádo, sůl, pepř a lžičku chilli omáčky (pokud máte rádi ostřejší jídla) a opravdu jen krátce (pulsem) promixujte. A skvělá pomazánka je hotová. Podávejte s lněnými bulkami nebo s jiným pečivem. Další varianta na bulky – tentokrát zlatý len a místo mandlí cizrnová mouka…. plus zamačkaná semínka na povrchu…. mně to chutnalo, dcera říkala, že jí to připomíná uzenou makrelu… nicméně je snědla také :-)) tak vlastně nevím, zda to byla pochvala či výtka… K zeleninovému salátu chutnaly i samotné….

Komentáře