Mandlové mléko a koláčky Různé nápady z kuchyně / vegan

Další z rostlinných mlék. Už jsem vyzkoušela makové, ořechové, kokosové. Pokud bych měla sestavovat žebříček úspěšnosti, tak mandlové se bude dělit o první příčku s lískooříškovým. Jemná, lehce nasládlá, chuť.
 Den předem si namočte skleničku mandlí. Já jsem nejdřív zkoušela neloupané, ale přišlo mi mléko potom lehce nahořklé. Ale jak jsem se dozvěděla posléze, tak ostatní často dělají z neloupaných a prý je dobré. Nicméně já jsem nechtěla zkušenost opakovat a tak jsem mandle spařila a oloupala. Poté jsem je namočila do vody. Druhý den jsem je propláchla v cedníku a rozmixovala s vodou v poměru cca 1:6. 

Scedila jsem přes plátýnko a získala krásně bílé a lahodné mléko. Ale také mi zbyla jemná mandlová drť.

A protože mi ji opravdu bylo líto vyhodit, tak jsem ji hned zpracovala do těsta.

 

PS. V lednici se v lahvi oddělí bílá hustá část a voda – před podáváním vždy dobře protřepejte… 

 Použila jsme půl banánu, lžíci kokosového oleje, tři lžíce umletých ovesných vloček.   Agávového sirupu přidejte podle chuti.  Já ho moc nedala, protože jsem plánovala přidat marmeládu, která je dost sladká.   Z těsta udělejte kuličky a pak je zploštěte a uprostřed udělejte důlek. Ten naplňte marmeládou. Já měla domácí meruňkovou a byla hodně hustá a tak jsem do ní kápla pár kapek amaretta.   Marmeládu můžete nandat buď pomocí lžičky nebo si jí přendejte do obyčejného sáčku a ustříhněte roh….   Pekla jsem na 160st, cca půl hodiny… prostě dozlatova… 

Nejlepší byly ještě teplé a k tomu mandlové mléko rozmixované s kakaem, druhou půlkou banánu a pár datlemi.

Mixuji NutriBulletem.

 

Komentáře