Thajsko – 17.díl – Silvestr v Krabi Vlog
    Tak jako se blížil konec roku, blížil se i konec našeho pobytu na kouzelném ostrově Phi Phi. Opět bylo nutné vyřešit přesun dál. Tentokrát na ostrov Krabi. Přestože jsme byli na malém místě, i tak zde bylo několik míst, kde se dala domluvit cesta do přístavu.
    Ceny lodních lístků jsou pevné, prodávají se přímo na molu. Nakonec jsme ale zůstali u služeb majitele našeho bungalowu Red Tuna Hut, který nejen že nám dobře poradil jet až odpolední lodí, protože ta jede do přístavu na Krabi, který je blíž našemu dalšímu cíli, ale hlavně zatelefonoval na recepci našeho dalšího ubytování a zařídil nám transport z přístavu na místo. A později bylo milé zjištění, že nám to zařídil i tam, že jsme pak už na místě za transport nic neplatili.
   

Protože odjezd byl plánovaný na druhou hodinu a bungalow bylo nutné vyklidit do dvanácti, souhlasila jsem s tím, že já sbalím a vyklidím a Dominika s Láďou si ještě udělají malý výlet džunglí na nejvyšší bod ostrova, aby se pokochali pohledem z výšky.
Když po návratu líčili, jak potkali zelené hady na stromech a podobná sympatická zvířátka, byla jsem vlastně ráda, že jsem se dobrovolně ujala balení.

    Poté opět přejezd motorkou a následně lodí Long tail boat. Na lodi jsme byli svědky opravy hadice s přívodem paliva, aneb s mačetou se  zvládne všechno 🙂 Český mechanik by žasnul. Nicméně do přístavu jsme dojeli včas, zakoupili lodní lístky a mohli se nalodit na velkou loď směr Krabi.
    Co nás zaujalo nejen u této plavby, ale i všech ostatních, které jsme absolvovali bylo, že místo jízdenek mají barevné samolepky, které vám nalepí na oblečení. Nejen vědí, že máte zaplaceno, ale hlavně barva nálepky určuje vaši cílovou stanici, protože lodě cestou i několikrát zastavují. Máte tak jistotu, že nastoupíte na správnou loď a nevystoupíte ani dříve ani později, protože vždy posádka prochází lodí a kontroluje nálepky.
   

V dalším ubytování jsme neměli na pokoji klimatizaci, ale jen větrák, kterému tady říkají fén a sociálky byly sdílené. Trošku jsme z toho měli obavy, ale nakonec se ukázaly jako liché. Větrák naprosto stačil, protože chatky byly částečně stíněné stromy a překrytou terasou a přes den se tedy nerozpálily a společné sociály byly několikrát denně uklízené a vždy čisté.

Nebyl to žádný luxus, ale pro běžné cestování naprosto vystačující. A při snídani jste mohli obdivovat orchidejky, které tu mají v truhlících místo muškátů. 

    K moři to bylo kousek a tak jsme hned první večer mohli obdivovat úžasný západ slunce. Také jsme si prošli pláž a zamilovali se do Little Jamaica Baru a rozhodli se strávit zde zítřejšího Silvestra. Co nás překvapilo bylo, že na ceduli byla pozvánka na oslavu nového roku 2558… Buddhistická éra totiž začala o 543 let dříve než křesťanská. Začíná dnem prozření (úmrtí, vstupu do Nirvány – jak kdo chcete) Buddhy. Proto rok 2015 je v Thajsku rokem 2558. Tento letopočet se v Thajsku běžně používá, všímali jsme si toho posléze i jinde. Jak vidíte, zaletět si do budoucnosti není vůbec těžké 🙂
    Na Silvestra se od rána začaly na plážích chystat oslavy příchodu nového roku. Drahé resorty u pláže zdobili luxusní stoly, my se však těšili do baru, kde jsme strávili i předchozí večer a ujistili se, že tohle je náš šálek kávy. Navíc na Silvestra měla být živá hudba!!
    Živou hudbou se ukázal bratr majitele, který současně dokázal hrát na několik nástrojů a ještě zpívat. Sice v jeho podání zněly texty známých písní trošku jinak, ale bylo to moc fajn. Postupně se večer bar začal příjemně plnit. Nesedělo se jen u stolů, ale i na dekách v písku. Hořely tu ohně, grilovalo se, i po setmění teplota zůstala někde kolem 25st….
    Poté se z publika rekrutoval další muzikant – starší Kanaďan, který hrál opravdu skvěle. Během večera proběhlo na pláži vystoupení ohňových mužů, pouštěli jsme balóny štěstí a postupně se seznamovali s ostatními návštěvníky baru z celého světa.
    Měla jsem velkou radost z Dominiky, která postupně ztrácela zábrany a mluvila anglicky s takovou lehkostí a radostí. I kdyby toto bylo jediné pozitivní, co bychom v Thajsku zažili, tak by to stálo za to. Ukázat jí, jak skvělé a důležité je umět mluvit anglicky. Jak jsem jí to záviděla… a tudíž jediným mým novoročním předsevzetím bylo zlepšit se v angličtině, abych si příště s těmi milými lidmi mohla povídat nejen o tom, odkud jsem a co dělám.
    Tancovali jsme bosky v jemném písku, zpívali a bylo nám opravdu krásně. Myslím, že to byl jeden z nejhezčích Silvestrů, který jsem zažila. Vůbec se nám nechtělo odejít, protože atmosféra tu byla skvělá. Nicméně protože jsme si na Nový rok objednali a zaplatili výlet na slonech, tak jsme kolem čtvrté opustili skvělou partičku, abychom nabrali alespoň trošku síly.
     

Další díly:  

  1. díl – přípravy a let 

  2. díl – ubytování 

  3. díl – Bangkok – Khao san road 

  4. díl – doprava

  5. díl – Bangkok – plavba po řece a Ležící Budha 

  6. díl – Bangkok – královské město

  7. díl – Bangkok – Golden Mount a přesun na jih 

  8. díl – Patong 

  9. díl – Paradise Beach

10. díl – domečky pro duchy

   

15. díl – kokosové palmy 

16. díl – Maya beach a šnorchlování 

17. díl – Silvestr v Krabi 

18. díl – Nový rok na Krabi 

Komentáře