Jin-jang dort Moučníky / vegan

Můj syn a jeho přítelkyně mají narozeniny dva dny po sobě, oba letos oslavili pětadvacetiny a já jsem jim chtěla udělat dort, který bude vyjadřovat to, že je pro ně oba a budu si s nimi moci také dát… a tak jsem udělala svůj první vegan dort….

 Na korpus jsem si namočila vypeckované datle – celkem deset kusů, k nim jsem přidala sklenku ořechů – mix vlašáků, lískáčů a para ořechů, lžičku kakaa a lžíci javorového sirupu.  Směs jsem rozmixovala. Pokud by byla řídká, přidejte ořechy. Důležité je namočené datle nechat před mixováním okapat…. a nebo pokud máte dobrý mixér, tak nemusíte vůbec namáčet… Použila jsem malou dortovou formu (průměr cca 17 cm) a na dno jsem připnula pečicí papír, aby se mi posléze lépe z formy vyndaval. Hmotu jsem stěrkou pěkně uplácala na dno.   Dále jsem si připravila náplň – skleničku namočených kešu oříšků, půl čerstvého kokosu, zbytek drtě z výroby kokosového mléka. Kokosový olej a agávový sirup. Pokud nemáte čerstvý kokos, použijte skleničku a půl sušeného strouhaného a přidejte asi pět lžic kokosového mléka  Nejdříve rozmixujte čerstvý kokos.   Poté budete potřebovat kokosový olej. Ono se mu tedy říká olej, ale když ho otevřete, tak vypadá spíš jako kokosový tuk.   Ve vodní láznic si rozpusťte dvě vrchovaté lžíce. Tuk spolu s agávovým sirupem vmíchejte do rozmixovaného kokosu.   Dále si připravte jeden až dva banány a nakrájejte na kolečka.  Kolečky poklaďte hnědou vrstvu.  A přikryjte kokosovou hmotou. Opět dobře špachtlí uhlaďte a dejte vychladit, nejlépe přes noc.  Ráno už zbývá jen ozdobit. Ale vy jem můžete samozřejmě jen polít čokoládou či „pocukrovat“ kakaem.

Já si nejdříve namalovala šablonu jin-jang. Stačila sklenička s průměrem, který se rovnal poloměru dna dortové formy.

   Na potažení jsem zvolila černou marcipánovou hmotu a bílou potahovací hmotu K2. Obě hmoty jsou čistě rostlinné. Důvod proč jsem nepoužila na obě části marcipán je jednoduchý – díky krémově barvě mandlí není marcipán nikdy čistě bílý.

 Tady vidíte první katastrofu. Trošku víc jsem asi zatlačila na papírovou šablonu při obřezávání a ona se mi k marcipánu nehezky přilepila. Takže druhé kolo. Navíc netuším proč, ale tentokrát mi hmoty vůbec nešly rozválet, musela jsem opravdu zabrat.

Naopak proces, ze které jsem měla strach – tj. vyndání dortu z formy – proběhl naprosto bez problémů. Kokosová vrstva díky kokosovému oleji krásně ztuhla, takže jsem po odstranění ráfku formy překlopila dort kokosovou stranou na talíř, sloupla jsem pečicí papír a překlopila zpět na „finální“ talíř.

  Druhý pokus – tentokrát šablona „obkreslena“ přes fólii a teprve po stažení fólie tvar obříznut nožem.  Vykrojená kolečka a prohozená. Hodně jsem se bála toho, jak dostanu obě části na dort bez újmy. Naštěstí jsem si pomohla velkou podběračkou a šlo to celkem snadno.  Na dortu jsem přes fólii pěkně přihladila. Fólii jsem použila proto, abych si neumazala bílou hmotu třeba od hnědé hmoty…  Ze zbytku marcipánu a hmoty jsem vykrojila proužky a obalila boky…. Upřímně?? Není dokonalý, ale měla jsem z něj obrovskou radost…. a myslím, že i oslavenci 🙂  A jak dobře vypadal, tak skvěle chutnal….  Byl tak sytý, že opravdu stačil takto menší.  A ještě pohled na řez….  Určitě vyzkoušejte…  a nemusíte potahovat, krásně bude vypadat i třeba, když vršek jen posypete kakaem přes nějakou hezkou šablonu 🙂

 

Komentáře