Grilovaná polenta a nápady co k ní… Hlavní jídla / vegan

Polenta jako příloha je pro mne velký objev…  a myslím, že i pokud nejste vegani, tak ji můžete zkusit jako příjemnou změnu po rýži, bramborách a těstovinách. Je bezlepková a velice jednoduchá na přípravu.
 Pokud si koupíte instantní kukuřičnou polentu, tak doba přípravy se vejde do pěti minut. Odměříte si hrneček (stačí malý) polenty a zalijete ji čtyřnásobným množstvím vařící vody, do které přidáte lžičku zeleninového bujónu a pokud chcete tak i dva stroužky prolisovaného česneku.

Za stálého míchání cca 3 minuty svaříte hustou kaši.

Pokud se vám podaří udělat v kaši hrudky, stačí stáhnout z ohně a rozmixovat ponorným mixérem dohladka.

Nalijte na plech vystlaný pečícím papírem. Já dávám jen nízkou vrstvu, máme rádi, když má polenta hodně „kůrky“ – tak maximálně 1 cm silnou vrstvu.

Nechte několik hodin odpočinout. Nejlepší je si ji připravit večer, než jdete spát na druhý den. V pohodě v lednici ztuhne a je pak hned připravená.

 Druhý den ji nakrájejte na libovolné tvary.Opečte na kontaktním grilu či na pánvi z obou stran. Můžete to udělat úplně nasucho.

Při otáčení buďte opatrní, placky jsou dost křehké…

 Polentové kousky můžete i lehce potřít olejem (případně vymazat pánvičku, na které je opékáte). Jsou pak ještě křupavější. I na grilu je jednou otočte.  Protože jste mi psali, že se vám polenta rozpadá, tak jsem tentokrát zkusila přesně odměřovat a udělal jsem polentu z 300 g polenty a 1100 ml vařící vody, do které jsem přidala sušenou zeleninu a cibulku – do vařící vody jsem sypala polentu a stále míchala a poté ještě tři minuty, vznikla opravdu hustá kaše, kterou jsem nacpala (nikoli nalila, opravdu to bylo husté, že jsem to nabírala a vkládala do formy) do formy na bábovku a když trochu vychladla, tak jsem vyklopila… A tady jako příloha k mexické zeleninové směsi – chutná lépe než bramborové knedlíky :-)) Po nakrájení jsem na chvíli prohřála na suché pánvičce…   Zbytek polenty jsem rozetřela na pečicí papír a potom podávala k dýňové polévce.  Buď ji opečte na pánvi nebo ugrilujte…. Můžete je podávat se zeleninou, ale i s omáčkami… Tady malý příklad toho, co jsem k nim podávala včera a dnes já….

První jsem zvolila kapustičky s baby karotkou.

Připravila jsem je stejně jako náš oblíbený perkelet, a ke konci jsem jen krátce prohřála naklíčené fazolky adzuki.

 Kapustičky i mrkev by měly zůstat ještě trošku křupavé – tzv. na skus. Bylo to dobré, ale Dominka projevila přání, že by k té polentě byla lepší omáčka… a protože půl plechu polenty ještě zbylo, druhý den jsem její přání vyslyšela.   V lednici se krčil balíček žampiónů a jedna upečená červená řepa.  Červenou řepu peču neoloupanou, zabalenou v alobalu v troubě spolu s moučníky a vždy se pak hodí….   Žampióny jsme očistila (malé netřeba loupat, jen stačí umýt hlavičky) a nakrájela na větší kousky. Tři jsem nakrájela do mixéru, přidala jsem tři lžíce sušené cibulky, lžíci hrašky, půl lžičky sušeného zeleninového bujónu a zalila horkým kokosovým mlékem (právě jsem ho udělala), ale můžete použít libovolné rostlinné mléko či smetanu. Přidala jsem lžíci tamari omáčky. 

 Rozmixujte dohladka. Pokud je to husté přidejte mléko či vodu…

   Zbytek žampiónů orestujte na trošce olivového oleje, přidejte tymián a římský kmín a zalijte poté rozmixovanou omáčkou. Chvíli prohřejte a omáčka je hotová. Červenou pečenou řepu nakrájejte na tenké plátky. Orestujte ji na troše olivového oleje, přidejte vlašské ořechy, římský kmín, country koření, lžíci švestkového sirupu a lžíci sojové omáčky. Promíchejte a pár minut prohřívejte spolu…. Takto upravenou řepu například jí i má dcera a s velkou chutí.. a to ještě před půl rokem prohlašovala, že ona řepu v žádném případě nejí 🙂

Komentáře