Thajsko – 10.díl – domečky pro duchy Vlog
 

Asi nejtypičtější znak Thajska. Krásné dřevěné domečky, které najdete úplně všude. Jsou to strážní domečky a jmenují se San Phra Phum.
Thajci věří, že když si budou hýčkat dobré duchy, tak ti zlí se do jejich domovů nedostanou. Domeček pro duchy se do rohu pozemku staví dříve, než se začne stavět samotný dům. 

 

To proto, aby dobří duchové toho místa se měli kam schovat a zůstali tam. Domeček pro duchy je většinou mnohem hezčí než samotná stavba.

Nestačí jen domeček postavit, důležité je se o něj náležitě starat. Na začátku musí být vysvěcený a poté stále upravovaný, aby se v něm duchům líbilo. V domečcích hoří vonné tyčky, je zde vždy něco dobrého k jídlu a pití.
Některé domečky mají i žebříky, aby se do nich duchové mohli dobře a pohodlně dostat.

  Domečky nenajdete jen u domů, ale jsou i u restaurací, obchodů, hotelů, administrativních budov. Můžete třeba vidět, jak „kravaťáci“ v polední pauze zapalují vonné tyčky u domečků firmy či přináší misky s dobrotami.  Pokud má prý firma svůj domeček pro duchy, tak se uvnitř firmy nesetkáte se spory a problémy mezi lidmi.
 

Domečky se nestaví jen u budov, ale třeba i na místech, kde byla nějaká dopravní nehoda, aby se do ní mohli uchýlit duše obětí a dobří duchové ohlídali místo, aby se to již neopakovalo.

Také se domečky staví třeba u důležitých mostů, u plantáží, aby zabezpečili dostatečnou úrodu. 

 

S domečky pro duchy se prostě v Thajsku potkáte na každém rohu. Je moc hezké, že tato víra stále přetrvává i přes vědecký rozvoj.  Ačkoli má téměř každý Thajec má iphone (tedy lze hodně pochybovat, že to je originál) a i v malých chatrných domcích září do noci plazmová televize, tak své dobré duchy si stále považují a možná díky tomu, že věří na jejich ochranu, jsou stále mile a pozitivně naladění. 

 

   

Další díly:  

1. díl – přípravy a let 

2. díl – ubytování 

3. díl – Bangkok – Khao san road 

4. díl – doprava

5. díl – Bangkok – plavba po řece a Ležící Budha 

6. díl – Bangkok – královské město

7. díl – Bangkok – Golden Mount a přesun na jih 

8. díl – Patong 

9. díl – Paradise Beach

 

11. díl – Cape Panwa 

12. díl – Phuket a umění 

13. díl – odjezd na Phi Phi 

14. díl – Phi Phi 

15. díl – kokosové palmy 

16. díl – Maya beach a šnorchlování 

17. díl – Silvestr v Krabi 

18. díl – Nový rok na Krabi 

19. díl – Koh Yao Noi

20. díl – narozeniny 

     
     
Komentáře