Thajsko – 5.díl – Bangkok – plavba po řece a Ležící Buddha Vlog
   

Po ubytování v penzionu jsme šli na krátkou obhlídku okolí, návštěvu památek jsme naplánovali na další dny, protože většinou mají otevřeno jen do 16h a my jsme se na hotel dostali z letiště právě kolem čtvrté. 

   

Nechali jsme se zavézt tuk-tukem do přístavu u řeky, která protéká Bangkokem. Nicméně se začala zatahovat obloha (slunce zapadalo kolem šesté) a tak ani na plavbu lodí to nebylo. Šli jsme si pěšky projít kus starého Bangkoku. Stálo to za to.

 

Narazili jsme na nějakou obrovskou tržnici s květy a pozorovali ženy, které navlékaly jednotlivá kvítka na provázky a dělaly z nich takové živé květinové šperky, kterými se zdobí chrámy, domečky pro duchy (o těch vám také napíšu více, protože to je velice zajímavé téma) nebo si je věší v autech za zrcátka apod. Večer jsme strávili na Khao san road.

   

Druhý den jsme díky časovému posunu (v Thajsku je plus šest hodin) tak trošku zaspali – vzbudila nás až pokojská kolem poledního. A tudíž jsme zjistili, že na návštěvu Královského paláce je opět pozdě. Kousek od paláce nás odchytla „naháněčka“ a nabídla nám plavbu lodí. Stejnou jakou nám den před tím nabízeli za 2700Bth jsme tu usmlouvali na 2000Bth. Po dalších zkušenostech si teď myslím, že to bylo i tak dost natažené a měli jsme to usmlouvat na mnohem méně …. Ale to je prostě zkušenost, která nám na začátku chyběla. 

   

Loď nás provezla po řece Chao Praya, zastavili jsme u takového domku na vodě, kde jsme si za 20Bth koupili kus chleba a mohli jsme krmit ryby. Netuším, co to bylo za druh, ale každá měla tak půl metru a jedli přímo z ruky. Vyfotit to moc nešlo, ale na videu je to vidět krásně. 

   

Poté nám loď udělala ještě zastávku u chrámu What Arun, zastávku jsme měli jen 15 minut a tak jsme se kochali jen ze spodu, protože nahoru vedlo tolik schodů, že bychom to v daném časovém limitu nestihli. Ale i okolí bylo krásné a stálo za prohlídku. A samotná stavba fascinovala nejen svou velikostí, ale tím, že je celá obložená střepy porcelánu – takové velikánská mozaika. Podobně vyzdobených jsme poté viděli ještě spoustu dalších budov, ale většinou se jednalo o keramické dílky, tady to byl porcelán. 

   

Na řece jsme ještě potkali několik trhovkyň, které prodávají přímo z loďky. Podobným způsobem v Bangkoku probíhají i trhy na řece, které jsme bohužel nestihli a necháváme si je někdy na příště… 

   

Další, konečnou zastávkou našeho cca hodinového výletu lodí byla chrám ležícího buddhy – Wat Pho. Vstupné bylo tuším 100Bth a stálo to za to. Opět je nutné mít na vstup zahalená ramena a nohy. A do chrámů se chodí bosky. 

   

Ve velkém paláci můžete obdivovat 46m dlouhou a 15m vysokou sochu, znázorňující umírajícího Buddhu v pozici, kdy dosáhl nirvány. Socha byla zhotovena v 19. století za vlády Ramy III. z cihel překrytých lakem, sádrou a plátkovým zlatem. Chodidla jsou ozdobena perleťovými intarziemi se 108 znameními Buddhy. 

Můžete také naházet drobné mince do každé ze 108 bronzových misek, získáte tak prý štěstí a přispějete na život mnichů v paláci.

   

Kromě tohoto velkého Buddhy bylo v celém komplexu budov dalších téměř tisíc soch sedících Buddhů různě provedených. V komplexu se také vyučují tradiční thajské masáže a žijí zde i mniši. Projít celý areál zabralo opět několik hodin a stále bylo nač se dívat. Kromě turistů a mnichů je zde spousta koček. 

   

Také nás zaujaly dětské skupiny, které si tu dávaly oběd přímo na prostranství před paláci. My jsme měli jen vodu, kterou jsme dostali ke vstupence a tak jsme se pomalu přesouvali z paláce na ulici, abychom si opět mohli něco dobrého zakousnout.

Cestou zpět k hotelu, kterou jsme částečně absolvovali pěšky – orientovali jsme se jak mapou z bedekru, ale hlavně pomocí aplikace, kterou měla Dominika v mobilu – a částečně jsme opět využili tuk-tuku.

   

Někde na půl cesty jsme objevili krásný park, bylo sice již po setmění, ale tady to prostě žilo. Cvičil se tu aerobic, v altánech probíhaly kurzy tance, fungují tu takové venkovní fitka…. Prostě park plný lidí a pohody.  Do postele jsme se dostali pozdě a raději si nařídili budíka, abychom zítra Královský palác určitě stihli…. 

     

Další díly:  

1. díl – přípravy a let 

2. díl – ubytování 

3. díl – Bangkok – Khao san road 

4. díl – doprava

6. díl – Bangkok – královské město 

7. díl – Bangkok – Golden Mount a přesun na jih 

   

 8. díl – Patong 

 9. díl – Paradise Beach

10. díl – domečky pro duchy 

11. díl – Cape Panwa 

12. díl – Phuket a umění 

13. díl – odjezd na Phi Phi 

14. díl – Phi Phi 

   

15. díl – kokosové palmy 

16. díl – Maya beach a šnorchlování 

17. díl – Silvestr v Krabi 

18. díl – Nový rok na Krabi 

19. díl – Koh Yao Noi

20. díl – narozeniny 

Komentáře