Tapiokový puding Moučníky / vegan

Tapioku možná znáte z oblíbených čajů Bubble Tea, ale je možné ji využít mnohem více – třeba na přípravu skvělého pudignu.
 Tapioková mouka je škrobem z hlízy rostliny maniok. Můžeme ji zakoupit v sypké formě nebo ve formě perliček různých velikostí.
Škrob je složitým cukrem, jehož trávení je postupné a trvá několik hodin.
Dokáže tedy celkem dobře nasytit a může být i součástí diety.
Tapioka obsahuje minimální množství tuku a cholesterolu. Tapioka obsahuje řadu vitamínů a minerálů – železo, vápník, magnézium, fosfor a vlákninu.

Já jsem si tapiokové kuličky přes noc namočila, jsou poté rychleji uvařené. Dále budete potřebovat kokosové mléko, agávový siru a vanilku nebo vanilkovou esenci.

Pokud tapiokové kuličky nenamočíte, nevadí. Jen budete o něco déle vařit, než zprůhlední.

Na jednu skleničku tapioky použije tři skleničky kokosového mléka a začněte vařit. Přidejte agávový sirup a vanilkovou esenci. Množství podle chuti, spíš méně než více… přidat můžete později.

Stále míchejte. Po dvou minutách jsou kuličky stále bílé.

  Po pěti minutách je část kuliček už průhledná. Což je náš cíl.

Po cca deseti minutách je průhledná většina kuliček. Tapioka je uvařená. Ochutnejte ji a případně doslaďte…

 

  Kuličky mají takovou želé konzistenci a díky kokosovému mléku a sirupu jsou moc dobré. V Thajsku podávají tento deser horký a přidávají do něj kusy čerstvé kokosové dužiny.  Já jsem se rozhodla pro studenou variantu a na dno skleniček jsem dala zmražené maliny a borůvky. Určitě je také zalijte trochou sirupu, já to neudělala a ovoce je dost kyselé….

Nalijte puding, dozdobte ovocem a dejte vychladit.

Případně použijte čerstvé ovoce a ihned teplé jezte. Obě varianty jsou chutné.

Zde vidíte množství, které jsem udělala z 200ml kuliček a 600ml kokosového mléka.

 

  Tapiokové kuličky můžete koupit ve vietnamských prodejnách. Pokud je nemají, zeptejte se, většinou je seženou. Tyto kuličky jsou malé, do čaje se kupují větší….  Větší kuličky se dají také vyrobit z tapiokové mouky, kterou jsem již také koupila, takže vzhůru do experimentování 🙂

 

Komentáře