Slunečnicová pomazánka Rychlé večeře / vegan

Mnozí se zajímáte, co si vegani mažou na chleba, když nemohou máslo, lučinu, tvaroh ani sýry…. Také jsem zprvu pečivo záměrně vynechávala, protože jsem netušila.. ale pak jsem objevila skvělý svět veganských pomazánek…
Dnes vám představím první z nich… pomazánku ze slunečnicových semínek – 100% vegan 🙂
 Přes noc (nebo prostě na minimálně 6 hodin) si namočte do vody loupaná slunečnicová semínka. Namočení má jednak smysl v tom, že semínka změknou, ale také se tzv. nastartují. Aktvivují se enzymy obsažené v semínkách.
Napoprvé jsem to s množstvím přehnala, určitě bude stačit 100g – já si tu druhou půlku nechám na zítra na další pomazánku 🙂 Poté slunečnici slijte a propláchněte pomocí cedníčku. Oloupejte si dva až tři stroužky česneku. Vše dejte do mixéru.

Do rozmixované směsi přidejte lžičku lahůdkového droždí. Je to vpodstatě deaktivované droždí (tj. kvásek s ním nezaděláte) a chuťově je také skvělé a obsahuje spoustu prospěšných látek. Ve veganské kuchyni se používá jako dochucovadlo…

 

PS. Normální droždí bych samotné nesnědla… toto ano 🙂

 Poté přidejte asi šest sušených rajčat naložených v olivovém oleji. Pokud nechcete, aby v pomazánce zbyly kousky rajčat, dejte je hned na začátku, ale to je podle mne škoda… přilijte i trochu oleje z rajčat. Osolte, opepřete a opět mixujte. Poslední složkou, kterou můžete a nemusíte přidat, ale já ji doporučuji je pasta Tahini – cca 2 lžičky. Pasta tahini jsou na pastu rozmixovaná sezamová samínka. Pokud je směs stále hodně hustá, můžete přidat i klasický olivový olej. Ale pozor na množství, pomazánka by neměla zřídnout. A je hotovo – chuťově vynikající, trošku mi připomíná pikantní pomazánky z lučiny, ale chutná mi mnohem více… a dokonce i ostatním 🙂 Můžete namazat na žitný chleba nebo třeba na plátky zeleniny…   Vyzkoušena i verze s dýňovými semínky, další postup stejný… chutná také skvěle, trošku jinak… dcera ji přirovnala k játrové pomazánce (ale těžko říct, játra jsme už opravdu dlouho nejedli :-))

 

Komentáře