Vánoční pečivo Různé nápady z kuchyně

Ráda bych se s vámi podělila o své osvědčené a lety prověřené recepty na vánoční pečivo, ale také s mými malými fígly, které z pečení vánočního pečení sejmou punc těžké a tvrdé práce…
 Předně do pečení zapojuji techniku… věřte, že nikdo nepozná, zda jste krém třeli pracně ručně půl hodiny nebo ho měli za pár minut hotový v robotu. Dalším skvělým pomocníkem je mikrovlnná trouba, pečící papír a další drobné vychytávky.
Všechna těsta připravuji najednou, v robotu, který nevymývám, postupně vyrábím těsta od světlých po kakaové… v robotu si také předem nasekám na jemno ořechy. Stejně dobře můžete použít domácí pekárnu, program těsto… jen nechat zamíchat, vypnout, vyndat.
Připravená těsta balím do přilnavé fólie, popíšu a uložím v ledničce. Některý další večer všechna zpracuji a upeču. A poslední večer, který věnuji vánočnímu pečivu, patří plnění a zdobení.  Veškeré pečivo rozvaluji mezi dvěma díly přilnavé kuchyňské fólie, jen trošku podsypávám hladkou moukou. Těsto se nelepí, nešpiní okolí…
 Čokoládu rozpouštím v mikrovlnné troubě spolu s tukem a vláčnou ji udržuji v míse s horkou vodou, kterou pokud je třeba vždy na chvíli naliji do rychlovarné konvice a zase přihřeji.  
Pokud je v receptu natřít čokoládou půlku pečiva, tak jej nenatírám, ale půlku namočím do čokolády a pokládám na pečící papír a na chvíli dám do ledničky. Čokoláda ztuhne a z pečícího papíru se pak dá pečivo pěkně sundat a máte tak čokoládu z obou stran… je to stejný postup, jaký používám na Kadaňské rohlíčky a Ledovce.  Tip na slepování krémem či marmeládou: je pracné mazat pečivo nožem, zkuste to jako já – naplňte krém či marmeládu do sáčku (stačí i igelitový, pokud nemáte cukrářské sáčky), odstřihněte roh, na desku si narovnejte spodní díly pečiva a krém či marmeládu na ně nastříkejte. Krém se „rozmaže“ přiklopením druhého dílu. Perníčky
400g hladké mouky, 75g másla nebo Hery, 2 vejce, 140g moučkového cukru, 2 lžíce medu, 1 kávová lžička jedlé sody,  2 lžičky koření do perníku Kotány, půl kávové lžičky skořice a lžíce kakaa
Těsto zpracujeme, pokud chcete perníčky světlejší nepřidávejte kakao, ale já ho dávám, protože pak lépe na nich vynikne bílková poleva… Vyvalujeme a vykrajujeme různé tvary, pečeme a po vytažení z trouby ihned potíráme rozšlehaným žloutkem. Tyto perníčky potřebují alespoň 14 dní na rozležení….   
Na zdobení: 1 bílek, 140g moučkového cukru (prosijeme přes jemné síto), 1 malá lžička solamylu a pár kapek citronové šťávy (také kápněte přes sítko, aby se vám do krému nespadla dužina nebo pecička), dobře ušlehejte (já to dělám mixérem), zdobím pomocí igelitového sáčku, kterému ustřihnu malou špičku. 

 

pokud nestihnete napéct perníčky s časovým předstihem doporučuji tento recept na

Perníčky ihned měkké

500g hladké mouky, 200g moučkového cukru, 5 lžic medu, 100g másla nebo Hery, 2 vejce, 2 lžíce kakaa, 2 kávové lžičky koření do perníku, lžička sody a 1/4 prášku do perníku. 

Postup je stejný jako u předešlého receptu.

Finty a tipy na práci s těstem a zdobením najdete v tomto článku. A ještě jsem přidala tip na výrobu perníkových želv.

A tipy roku 2010 jsou sepsané zde.

 Ledovci
500g polohrubé mouky, 250g másla nebo Hery, 2 vejce, 1 prášek do pečiva, 300g cukru krupice
ze surovin udělat těsto a rozdělit ho na 3 díly – 400g nechat bílé, do 380g přidat 20g kakaa a do 280g přidat 120g mletých ořechů.
Ze všech těst vykrajujeme kolečka a upečeme je. Kolečka slepujeme krémem, vždy jedno kakaové, jedno oříškové a jedno bílé, navrch zdobíme čokoládou a oříškem.
Krém:1/4 mléka svaříme v mikrovlnce (nebo ve vodní lázni) s 2 lžícemi hrubé mouky, 2 lžícemi cukru, 2 vejci, vanilkovým cukrem, lžící vanilkového pudingu. Do vlažné kaše zašleháme 150g másla a 2 lžíce moučkového cukru…  Ořechová Beata
250g mletých oříšků, 250g cukru, 2 vejce, 2 nastrouhané rohlíky, nastr.kůra z půlky citronu
Zpracujeme těsto, necháme odležet v lednici, pomocí strojku či zdobičky na plech vytlačíme tvary a doprostřed dáme oříšek. Pečeme pomalu na max. 150°C.  Vanilkové rohlíčky
240g hladké mouky, 240g másla nebo Hery, 3 vanilinové cukry, 75g mletých mandlí nebo vlašských ořechů, 1 žloutek.
Vše smícháme na těsto, které necháme v ledničce odpočinout. Rozválíme na placku půl cm silnou, vykrajujeme větší kolečka, střed vypíchneme menším kolečkem a nožem přepůlíme. Špičky vzniklých rohlíčků prsty lehce vytvarujeme a získáme tak jeden rohlíček jako druhý. Nebo přímo vykrajujeme vykrajovátkem ve tvaru rohlíčku.

 

Upečeme a horké obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým.

PS. Zkuste jednou mandle místo ořechů… 🙂   Linecké pečivo
Tohle těsto je notoricky známé, ale pro jistotu můj recept: 360g hladké mouky, 240g másla nebo Hery, 120g moučkového cukru, 2 žloutky, citronová kůra z 1/2 citrónu, 2 vanilkové cukry, 1/2 balíčku kypřícího prášku.
Zpracujeme těsto, vyvalujeme, vykrajujeme, pečeme, slepujeme rybízovou marmeládou. Dělám z dvojité dávky, protože část používám na kolečka pod kokosky.

Zkuste i můj nejnovější hit – linecké s lemon curd

 Kokosky plněné
3 bílky, 150g moučkového cukru, 120g kokosu
Ve vodní lázni svaříme bílky s cukrem na tuhý sníh, do uvařeného sněhu přidáme kokos a lžičkou děláme na pečící papír hromádky. Pečeme 170°C 2-3 minuty, z papíru sundaváme studené.
Z lineckého těsta si připravíme tolik koleček kolik je pusinek, měly by být menší než horní obvod kokosek. Na kolečka doprostřed sáčkem stříkneme malou kapku pikantní marmelády a po obvodu nastříkáme krém (používám zbylý krém z kadaňských rohlíčků, do kterého nastrouhám trochu čokolády najemno). Poté slepíme a dáme na chvíli do ledničky. Spodní část namáčíme do čokolády a vkládáme do papírových košíčků.  Marokánky
1/4 l šlehačky, 160 g kandovaného ovoce, 160g ořechů (můžete použít různé směsi), 160g cukru, 1 vanilinový cukr a 20g hladké mouky.
Šlehačku, cukr, vanilinový cukr a mouku svaříme za stálého míchání na kaši. Do vlažné kaše vmícháme kandované ovoce a ořechy nasekané na malé kousky. Můžete zkusit použít sušené meruňky či švestky nakrájené na malé kousky v kombinaci s rozinkami (třeba namísto kandovaného ovoce).
Na plech vyložený pečícím papírem děláme lžičkou malé hromádky a zvolna pečeme. Hromádky se roztečou do placiček, které můžete polévat čokoládou – já je zdobím polevou ze sáčku, která se prodává jak bílá, tak oříšková nebo tmavá.
Tento recept jsem kdysi slyšela od Petra Novotného a od té doby slaví v naší rodině i okolí velké úspěchy.

 Milenčina srdíčka
300g hladké mouky, 100g mletých ořechů, 150g másla nebo Hery, 100g moučkového cukru, 2 vanilkové cukry, 1 vejce, 1/2 bal.prášku do pečiva, citr.kůra a citr.šťáva z půlky citronu.
Vypracované těsto rozválejte a vykrajujte srdíčka, která upečte. Slepujte krémem a polovinu namočte do čokolády.
Krém: 60g másla utřeme s 30g moučkového cukru, 1 vanilkovým cukrem, 50g mletých ořechů, 2 lžícemi vaječného koňaku (já dávám můj domácí bejlíííz).

 Kadaňské rohlíčky
300g mletých ořechů, 300g moučkového cukru, 2 vejce, 100g výběrové polohrubé mouky
postup najdete v samostatném článku.
 

Krém 1 – 250g moučkového cukru a 2 vejce ušleháme ve vodní lázni a potom zašleháme 200g másla a 100g nastrouhaného bílého tuku.
Krém 2 – varianta méně pracná: 1 kondenzované karamelové Salko a 200g másla.

 Vánoční věnečky

Na ořechové placičky pod věnečky budete potřebovat těsto, které připravíte z380g hladké mouky, 200g másla (příp.Hery), 50g mletých ořechů, 100 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 2 žloutky, 1 prášek do pečiva, trochu strouhané citronové kůry.

Na bílkový sníh si připravte 4 bílky a  360 g krupicového cukru.

Myslivecké knoflíky

Těsto si připravte z 200g hladké mouky, 30g moučkového cukru, 140g másla, 1 žloutku a lžičky rumu

Dále si připravíme ořechový sníh z 2 bílků, 100g cukru krupice a 200g mletých ořechů.

Postup najdete zde.

Vánoční dortíčky

Na těsto si připravte:

100g másla, 100g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 100g strouhané čokolády na vaření,

100g strouhaných ořechů a 5 vajec  (opravdu tam nepatří žádná mouka)

Krém si připravíte z odkrojků těsta, 80g másla, 40g moučkového cukru a vaječného koňaku (cca 5cl). Celý postup a rady na přípravu najdete zde.  

Pracny

200g másla , 200g mletých ořechů, 200 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 60g strouhané čokolády, 1 vejce, vanilkový cukr, pů lžičky skořice

toto pečivo jsem dloho nedělala kvůli náročnosti s formičkami… ale pak jsem pořídila silikonové formičky a je to paráda… více zde.

Vosí úly a tučňáci

Jeden druh nepečeného ve dvou barevných variantách….

Na hnědé těsto si připravte: Balíček KOKA sušenek, 100g mletých ořechů, 80g moučkového cukru, 80g másla,

5cl likéru

Na blé těsto najdete ingredience zde a také kompletní postup.

a jako sladká tečka na konec můj oblíbený a stále zmiňovaný vánoční bejlííz 🙂

 

Krásné vánoční svátky všem milým lidem….

 

 

Komentáře