Lasagne s lilkem Hlavní jídla / vegan

Zkuste odlehčit svůj jídelníček a vyzkoušejte 100% vegan recept. Garantuji vám, že si pochutnáte.
 Budete potřebovat – lilek, celozrnné bezvaječné lasagne, sojový sýr, rajčatové pyré, cibuli, česnek, koření, sůl a pepř.
 Lilek nakrájejte na plátky – cca 7 mm silné a lehce je posolte z obou stran. Nasucho plátky ugrilujte.  Na oleji nechte zesklovatět jednu drobně pokrájenou cibuli, zalijte rajčatovým pyré – nakonec jsem použila dvě krabičky – potřebujete celkem dost omáčky, protože lasagne budete vkládat suché a musí mít z čeho se „napít“…. Okořeňte, přidejte utřený česnek…. Omáčka by měla být dobře dochucená, měla by vám chutnat, protože udává chuť celého jídla. Přidejte koření, které vám chutná. Já jsem ještě nastrouhala trošku muškátového oříšku.  Sojasýr si nakrájejte na plátky. Pokud nechcete vegan verzi, můžete použít mozzarellu nebo jiný sýr…. Pokud si chcete ušetřit pracné mytí pekáče, vystelte jej pečicím papírem. Na dno dejte omáčku. Na omáčku položte suché plátky lasagní. Na lasagne opět omáčku a na ní lilky. Na lilky opět trošku omáčky – lilky jsou také neochucené a nasáknou její chuť…. a poté plátky sojasýra. Takto opakujte do doby než naplníte pekáček. Důležité je aby i poslední vrstva lasagní byla pokryta omáčkou. Pokud ji máte málo, klidně ji ke konci nařeďte vodou nebo celé jídlo lehce podlijte. Důležité je, pláty nebyly odkryté a nevysušili se – to by byly ve výsledku tvrdé.

Pokud nechcete vegan verzi, tak na závěr posypejte strouhaným sýrem.

Ale já vám ukáži, čemu se říká veganský parmazán 🙂

Na něj budete potřebovat kešu ořechy a lahůdkové droždí.

Přiznám se, že droždí jako takové – tj. klasické čerstvé nebo sušené – bych asi jedla s obtížemi (zkusila jsem to a opravdu mi drožďová pomazánka z čerstvého droždí nechutnala)… o to víc mne překvapilo toto lahůdkové droždí. Nejenže nemá klasickou drožďovou vůni (tedy pro někoho vůni, pro mne spíš zápach), ale navíc i skvěle chutná.

 Rozmixujte se spolu v poměru 1:1.

Posypejte povrch a ještě lehce zakápněte olivovým olejem.

180°C cca 20 minut….

PS. ty alobalové ruličky tam mám proto, že se mi nechtělo lámat lasagne a nastavovat je a potřebovala jsem tudíž menší prostor, aby se mi omáčka nerozlévala tam, kde lasagne nejsou…. a tak jsem si takto pomohla a opřela o ně pečicí papír.

 Krásně to vypadá a ještě lépe chutná…..

 

Komentáře