Čištění strojku na FIMO Nápady

Pokud fimujete, určitě se vám časem stane, že vám ve strojku zůstane spousta hmoty, která špiní zejména světlé hmoty, které protahujete strojkem.
 Jana Poláková nám na pobytu ukázala jak si čistí strojek a tak jsem vám to natočila a můžete se podívat na video.

A pro jistotu jsme vám to i nafotily….

Připravte si křížový šroubovák a kleště … a samozřejmě vlhké ubrousky na čištění.

 Na straně strojku, kde se dává klička, odšroubujte křížovým šroubovákem strojek. Pokud tam uvidíte uprostřed závlačku (takový drát odhnutý do písmene U), můžete pokračovat podle našeho návodu. Pozor – několik strojků tam tuto závlačku nemělo…. u těchto musíme přijít na to, jak uvolnit vnitřní pláty…. kdyby jste věděli, nafoťte mi to! Závlačku vytáhněte – jde to rukou. Vyndanou závlačku odložte, dávejte si pozor, ať se vám neztratí. Vyndejte spodní lišty, na kterých se zachytává hmota. Takto vypadá strojek po vyndání plátů. Vyčistěte jej také. Zatočte několikrát kličkou a očištěte i válce…. Pláty očistěte. Poté je opět vložte do strojku – tak jak jste je vyndali, tak je vložíte zpět. Závlačku chyťte do kleští a zmáčkněte ji. Vložte ji zpátky do otvorů. Dotlačte. Zašroubujte a je hotovo. A teď můžete s klidem projíždět bílou :-))  Děkuji čtenářce stránek Kamile Košťálové, která zareagovala na mou výzvu a poslala fotky s návodem na čištění druhého typu strojku….

Začátek je stejný – rozšroubujete křížový šroub na straně, kde se dává klička.

 Odšroubujete matky na spodní části strojku. A odšroubujte i matky na vrchu strojku. Strojek se tak trochu rozpadne… hlavně nic neztratit :-))

A vše důkladně očistit.

 Sestavování zpět – více v komentáři Kamily na fotografii. Držím palce, aby se zadařilo 🙂

 

Komentáře