Renovace dřevných područek Ostatní

Před lety jsme koupili zahradní nábytek s ručkami z (snad) teakového dřeva. Bohužel jsme zanedbali každoroční údržbu a tak po pár letech (cca šesti) vypadaly dost zuboženě….. Když jsme se na ně už nemohla koukat, nemohla se jich dotýkat (tak byly drsné), rozhodla jsem se konat….  a přiznám se, že jsem se poradila se svými fanoušky na Facebooku a protože to jsou většinou tvořiví lidé, tak mi dobře poradili….
 Samotná křesla i polstry jsou v pořádku, polstry jsme uklízeli pokaždé dovnitř, konstrukce bohužel několikrát zmokla, ale možná jí spíš více vadilo sluníčko, protože původně krásně „červené“ dřevo úplně zešedlo. Navíc područky zhrubly a bylo i nepříjemné se jich dotýkat…

Vznesla jsem otázku do pléna na FB, jak nejlépe ošetřit…. hodně padal nápad s voskem a hned jako druhý tip byla olejová lazura.

   Nejprve bylo ale nutné područky dohladka obrousit. Na to se nejlépe hodí brusná houbička, kterou můžete namočit a zbytečně se při práci nepráší….  Poté jsem zajela do nejbližšího hobbymarketu a tam mi poradili, že ještě před nanesením olejové lazury (pro kterou jsem se nakonec rozhodla), je dobré vyčistit vybroušené dřevo čističem určeným přímo na to….

Nastříkali jsme přípravek na dřevo a houbičkou vyčistili …. respektive Dominika nastříkala a vyčistila, abych byla spravedlivá. Poté se nechá dobře vyschnout.

   Musím přiznat, že moje úloha v renovaci křesel bylo právě jen sehnat potřebný materiál, vše ostatní udělala moje úžasná dcera….

Co se výběru týče, tak se přiznám, že hodně pomohla cena. Tento prostředek patřil k levnějším. Uvědomovala jsem si totiž, že pokud koupím plechovku olejové lazury za šest set, tak mi dvě třetiny zbydou a možná už je nikdy nepoužiji…. tak jsem volila podobný přípravek za poloviční cenu.

   A protože nerada čistím štětce v ředidle, tak jsem navrhla Dominice, aby i lazuru nanesla pomocí čisté houbičky. Šlo to skvěle. Takto postupně byly naneseny čtyři nátěry – vždy po dvou hodinách schnutí.   Područky nádherně ožily.   Křesla vypadají jako nová.

Mám radost, když se podaří zachránit něco tak, že to skoro vypadá lépe než v původním (novém) stavu.

 

Komentáře