Měsíčkové mýdlo Techniky

Skvělý návod na tradiční výrobu mýdla pro vás připravila Pavla Cigánková . Takže pokud vás už nebaví používat jen hotovou mýdlovou hmotu, tak se do toho můžete pustit 🙂

 Hydroxid sodný koupíte v drogerii. Je to žíravina,používá se na čištění odpadů. Při práci s ní je nutné mít ochranné pomůcky (brýle,ústenka,rukavice).

Další ingrediencí je voda a to destilovaná a samozřejmě tuky a oleje. Můžete používat nerafinované, ale podle mě je jich do mýdla škoda, ty si nechte do krému nebo do mýdla ve fázi stopy (viz dále).

Jak si správně vypočítat poměry jednotlivých surovin se dozvíte na stránkách autorky. Můžete si tak udělat i vlastní recept.

IMG_1296

 Mezi základní tuky pro výrobu mýdla patří olivový olej (pečující, hydratační), palmový tuk (čistí, zpevňuje mýdlo) a kokosový tuk (čistí, dělá bubliny). Dále můžete použít mandlový, ricinový, hroznový, konopný atd. Ve fázi stopy pak přidávám malé množství panenských olejů,esenciálních olejů,sušených rostlin nebo peelingových částeček.Tím mýdlo vylepšíte a dáte mu konkrétní ráz.
Pro výrobu je také potřeba několik starých nádob, lžíce, sporák, tyčový mixér, rukavice, ústenka, brýle, forma na mýdlo,váha a teploměr.

IMG_1300
 Začínáme!
Nejdříve si odvážíme hydroxid a vodu. Již máme nasazené rukavice, ústenku a brýle. Podle našeho receptu použijeme 190g vody a 72,376 g NaOH (můžete zaokrouhlit na 72,4g). Každou ingredienci zvlášť.IMG_1304

 Smíchávat se budou až teď.

 Vždy sypeme hydroxid do vody!!!

Ne naopak,to je důležité.

 IMG_1306

Mícháme lžící až do úplného rozpuštění kuliček NaOH.

Při této reakci vzniká teplo a unikají výpary.

Ústenka vám před nimi pomůže,stejně jako otevřené okno.

 IMG_1308

 Pozor na vysokou teplotu louhu.

Dejte roztok zchladit někam stranou.

 IMG_1312

 Teď si připravíme tuky.

Navažte je přesně – 150g kokosového tuku, 150g olivového oleje a 200g palmového tuku.

 IMG_1321
  Celkové množství 500 g tuků dáme rozpustit do vodní lázně.

IMG_1324

  Když mají louh a tuky přibližně stejnou teplotu kolem 30 stupňů, vlijeme roztok louhu do tuků, ne obráceně!!!

IMG_1325

  Nyní přijde na řadu tyčový mixér. Nebojte se ho použít, po jeho umytí s ním můžete normálně vařit.

IMG_1331

  Probíhá tzv. zmýdelňování. Opatrně mícháme, mixujeme, šleháme až se dostaneme do fáze stopy, tj. když tyčový mixér za sebou nechává stopu a hmota je správně hustá viz. obrázek.

IMG_1334

  V této fázi se do mýdla přidávají různé vyživující ingredience. Já si zvolila sušený květ měsíčku a měsíčkový macerát v meruňkovém oleji.

IMG_1337  Důkladně promícháme ručně nebo mixérem. IMG_1338
  A mýdlovou hmotu přelijeme do formy. Může to být papírová krabice např. od bot vystlaná pečícím papírem nebo silikonová forma.

IMG_1343

  Uhladíme, nazdobíme.

IMG_1345

Zabalíme například do termotašky a šup pod deky a k topení na alespoň 24 hodin.

Hmota teď potřebuje teplo, které si i sama vytváří, proběhne tak gelová fáze.

 IMG_1383
  Druhý den ztvrdlé mýdlo vyndáme z formy (stále v rukavicích!!!) a nakrájíme na požadované tvary.

IMG_1762

 Takto nakrájené mýdlo je stále žíravé,používat ho budete moct až dosáhne na pH 7-9. Mýdlo teď bude zrát na dřevěném roštu (u mě je to botník) min.14 dní, pH pak zjišťujeme lakmusovými papírky.
Pozn.:Všechny nástroje umyjeme v rukavicích odděleně od ostatního nádobí v teplé jarové vodě,nejlépe je pak vložíme ještě do myčky.
Dnes je moje mýdlo zralé 19 dní,proběhla zkouška lakmusovým papírkem.

IMG_1764pH mýdla je 8.

A máte hojivé měsíčkové mýdlo bez parfemace pro citlivou pleť.

měsíček

Návod a fota: Pavla Cigánková 

 

Komentáře