Měsíčkové mýdlo Techniky

kvělý návod na tradiční výrobu mýdla pro vás připravila Tereza Smejkalová. Takže pokud vás už nebaví používat jen hotovou mýdlovou hmotu, tak se do toho můžete pustit 🙂

 Hydroxid sodný koupíte v drogerii. Je to žíravina,používá se na čištění odpadů. Při práci s ní je nutné mít ochranné pomůcky (brýle,ústenka,rukavice).

Další ingrediencí je voda a to destilovaná a samozřejmě tuky a oleje. Můžete používat nerafinované, ale podle mě je jich do mýdla škoda, ty si nechte do krému nebo do mýdla ve fázi stopy (viz dále).

 Mezi základní tuky pro výrobu mýdla patří olivový olej (pečující, hydratační), palmový tuk (čistí, zpevňuje mýdlo) a kokosový tuk (čistí, dělá bubliny). Dále můžete použít mandlový, ricinový, hroznový, konopný atd. Ve fázi stopy pak přidávám malé množství panenských olejů,esenciálních olejů,sušených rostlin nebo peelingových částeček.Tím mýdlo vylepšíte a dáte mu konkrétní ráz.
Pro výrobu je také potřeba několik starých nádob, lžíce, sporák, tyčový mixér, rukavice, ústenka, brýle, forma na mýdlo,váha a teploměr. Začínáme!
Nejdříve si odvážíme hydroxid a vodu. Již máme nasazené rukavice, ústenku a brýle. Podle našeho receptu použijeme 190g vody a 72,376 g NaOH (můžete zaokrouhlit na 72,4g). Každou ingredienci zvlášť.

 Smíchávat se budou až teď.

 Vždy sypeme hydroxid do vody!!!

Ne naopak,to je důležité.

 

Mícháme lžící až do úplného rozpuštění kuliček NaOH.

Při této reakci vzniká teplo a unikají výpary.

Ústenka vám před nimi pomůže,stejně jako otevřené okno.

 

 Pozor na vysokou teplotu louhu.

Dejte roztok zchladit někam stranou.

 

 Teď si připravíme tuky.

Navažte je přesně – 150g kokosového tuku, 150g olivového oleje a 200g palmového tuku.

   Celkové množství 500g tuků dáme rozpustit do vodní lázně.   Když mají louh a tuky přibližně stejnou teplotu kolem 30 stupňů, vlijeme roztok louhu do tuků, ne obráceně!!!   Nyní přijde na řadu tyčový mixér. Nebojte se ho použít, po jeho umytí s ním můžete normálně vařit.   Probíhá tzv. zmýdelňování. Opatrně mícháme, mixujeme, šleháme až se dostaneme do fáze stopy, tj. když tyčový mixér za sebou nechává stopu a hmota je správně hustá viz. obrázek.   V této fázi se do mýdla přidávají různé vyživující ingredience. Já si zvolila sušený květ měsíčku a měsíčkový macerát v meruňkovém oleji.   Důkladně promícháme ručně nebo mixérem.   A mýdlovou hmotu přelijeme do formy. Může to být papírová krabice např. od bot vystlaná pečícím papírem nebo silikonová forma.   Uhladíme, nazdobíme. Zabalíme například do termotašky a šup pod deky a k topení na alespoň 24 hodin.

Hmota teď potřebuje teplo, které si i sama vytváří, proběhne tak gelová fáze.

   Druhý den ztvrdlé mýdlo vyndáme z formy (stále v rukavicích!!!) a nakrájíme na požadované tvary. Takto nakrájené mýdlo je stále žíravé,používat ho budete moct až dosáhne na pH 7-9. Mýdlo teď bude zrát na dřevěném roštu (u mě je to botník) min.14 dní, pH pak zjišťujeme lakmusovými papírky.
Pozn.:Všechny nástroje umyjeme v rukavicích odděleně od ostatního nádobí v teplé jarové vodě,nejlépe je pak vložíme ještě do myčky.
Dnes je moje mýdlo zralé 19 dní,proběhla zkouška lakmusovým papírkem.

pH mýdla je 8.

A máte hojivé měsíčkové mýdlo bez parfemace pro citlivou pleť.

měsíček

Návod a fota: Tereza Smejkalová