Mikrokrakelování Techniky

Krakelování je technika, která na povrchu předmětu vytváří prasklinky – tj. zestaršuje předměty a dává jim nádech minulosti….Existují tzv. spodní krakelovací laky a vrchní. Ty spodní se natírají mezi dvě vrstvy barvy a jejich úkolem je natrhat vrchní barvu.

Vrchní krakelovací laky pracují na principu popraskané vrchní průsvitné vrstvy.

V našem e-shopu nabízíme dvousložkový mikrokrakelovací lak. Tento typ vám umožní vytvořit na povrchu velice malinké prasklinky – tzv. mikroskopiceké.

Je proto vhodný pro dekoraci drobných předmětů a šperků.

Ale protože funguje opravdu dobře, určitě vyzkouším i standardní vrchní krakelovací lak z této řady.

 Protože chci vždy vyzkoušet vše tady a hned, tak jsem sáhla po tom co mi leželo právě u ruky – kousek černého kartonu a krabička zápalek, kterou jsme s Nikou zdobily jako PFky ….

Nejdříve jsem nanesla lak číslo 1. U kartonu jsem se moc nepárala s rozíráním, prostě jsem tam párkrát přejela štětcem….

  Po zaschnutí lak zcela zprůsvitněl.  Poté jsem nanesla lak číslo 2 – schválně jsem ho někde nechala více a někde rozetřela do tenké vrstvy, zajímalo mne, zda budou prasklinky závislé na velikosti nanesené vrstvy druhého laku.  Po cca hodině lak zaschne a vytvoří se drobné prasklinky.  Ty můžete zvýraznit různě – třeba olejovou nebo akrylovou barvou, ale nejjednodušší je použití pudrů či kříd. Ty jemně zatřete do prasklinek. Tak a je hotovo.

 

 A ještě zatřené prasklinky na krabičce.

Samozřejmě to jde i opačně – tj. zatírat tmavou barvou. Určitě ještě vyzkouším další možnosti a varianty.

 

Komentáře