Sláva citrónu Různé nápady z kuchyně

Miluji vůni citrónů a v poslední době i jejich chuť, ale musela jsem si k ní najít cestu. A jako vždy to znamenalo malé přenastavení i v hlavě.
 Navíc jsem v poslední době objevila zdroj bio citrónů, tj. citrónů, které nemají chemicky ošetřovanou kůru. Mají je v Lidlu a já jsem hned nakoupila několik balení.

Hlavně proto, že jsem se díky prodělané nemoci začala zjišťovat jak předejít recidivě. A zjistila jsem, že důležité je odkyselit organismus. A byť to zní divně, tak citrón je zásaditý a hodně v tom může pomoci.

A tak již tři měsíce začínám den a startuji metabolismus tím, že si v teplé vodě (cca 40°C) rozmíchám šťávu z půlky citrónu a lžičku medu.

  Ale ještě než citróny vymačkám, loupám si kůru (jen tu žlutou část).  Vzniknou mi tenké šlupičky.  Ty nakládám do vodky.  A víte proč?? Protože si chci udělat domácí limoncello podle Itala v kuchyni.   A protože jsem si chěla své ranní nápoje zpestřit, tak med střídám s BIO sirupy – už jsem vyzkoušela agávový, teď mám datlový.  Díky citrónům si můžete upéct třeba muffiny podle tohoto receptu. Šťávu jsem využila na pití a tak jsou bez polevy 🙂  Také doporučuji jeden citrón zmrazit – a pak postupně strouhat do jídel kompletně celý. Mám to již vyzkoušeno a zdá se mi, že je i takto podávaný mnohem intenzivnější. Používám ho takto do kynutých i třených těst, ale i třeba do zeleninové směsi připravované na thajský způsob…  Jako domácí lék proti nachlazení můžete i balíček rozinek spařit vařící vodou (rozinky dáte do cedníku a přelijete je) a pak zalít šťávou z jednoho citrónu a nechat do druhého dne rozinky macerovat.  Pak už je uzobávejte.

 Také si denně připravuji vodu, do které dám pár plátků citrónu a trochu šťávy.

Průběžně přes den džbánek dolévám.  Obyčejnou kohoutkovou vodou.

 A klidně si na dno dejte pár rozinek….

PS. při psaní tohoto příspěvku jsem váhala mezi citronem a citrónem a vězte, že obě varianty jsou správné… 

takže se mějte citrónově i citronově…. 🙂 

 

Komentáře