Svatomartinské rohlíčky Moučníky / Recepty

Receptů na svatomartinské rohlíčky je spousta, většina je z kynutého těsta… proto mne letos na internetu zaujal recept Nadi Indruchové, která používá tukové těsto…. vyzkoušela jsem, nechtěně maličko upravila a  nejlepší rohlíčky – byly na světě 🙂

Nejdřív obrázek a recept od Nadi:

540g polohrubé mouky

360g máslové Hery

kelímek smetany na šlehání – 31%

špetka soli

Já si poměry upravila, protože jsme doma jen tři a z více jak půl kila mouky by toho na nás bylo moc… a ještě k tomu jsem se přehmátla v lednici a použila zakysanou smetanu. Takže můj výsledný a vyzkoušený recept:

400g polohrubé mouky

250g másla 

150ml zakysané smetany 16% 

špetka soli 

Náplní může být také více, ale tahle ořechová je skvělá…

150g mletých ořechů 

100g moučkového cukru 

1 bílek 

žloutek si nechejte na potírání

Zpracujte těsto.

Máslo do těsta stačí jen povolené. Pokud jej dáte rozpuštěné, bude se vám sice lépe těsto zpracovávat, ale pak jej musíte dát odpočinout do lednice.

Těsto je krásně hebké, téměř jsem nemusela podsypávat.

Rozdělte jej na osm dílů, každý díl vyválejte na kulatou placku, tu rozdělte na čtvrtiny, poklaďte náplní a zamotejte rohlíček.

 

PS. V náplni je bílek, ale pokud připravíte náplň bez vajíčka, tak ani není nutné potírat vajíčkem, tudíž recept mohou využít i ti, kteří nesmí vejce. 

 

 

 Z mého těsta jsem udělala 32 celkem velkých rohlíčků. Výhodou je, že můžete část těsta nechat v lednici do druhého dne a udělat opět čerstvé….. Potřete žloutkem a vložte do trouby předehřáté na 180st – pečte 15-20 minut. Ještě horké obalte v moučkovém cukru.

Chutnají famózně…. a tak trochu přivodili nastávající vánoční atmosféru….  zavonělo to vanilkou, ořechy…. a chuťově připomnělo vanilkové rohlíčky křížené s ořechovým pečivem…..

Určitě vyzkoušejte….

Není to zdravé…. ale je to tuze dobré 🙂

  Od čtenářky Petry: jsou naprosto vynikající, teď jsme je dopekla, a doporučuji vyzkoušet!!!jinak já mám půl pšeničné a půl žitné mouky a plněné ořechovou a tvarohovou náplní.

Přidala jsem i veganskou verzi – určitě ji vyzkoušejte…

Make dough from 400g plain flour, 250g butter, 150ml sour cream and a pinch of salt.

Make filling by mixing 150g ground nuts, 100g sugar and 1 egg white.Separate the dough into eight parts, roll each part out to a circle, cut into four parts.

Add filling and roll them up.Glaze with an egg yolk.

Bake at 180°C (356 ° F) for 15-20 minutes.

Dust with sugar while still hot.

 

Komentáře