Moje sushi premiéra Recepty / Různé nápady z kuchyně / Vlog

O mém vztahu k sushi jsem na stránkách již psala – prostě jsem donedávna byla tímto jídlem nepolíbená… nicméně jsem si pomalu začala hledat svůj vztah k tomuto jídlu a tak bylo jasné, že nebude trvat dlouho a pustím se také do jeho výroby…

Byla to pro mne velká výzva… takže nejdříve jsem shlédla na internetu asi čtyřicet videí o přípravě rýže a samotné výrobě sushi kousků…. Přiznám se, že dosud si pamatuji jen jediný název a to Maki sushi. Názvy ostatních druhů se mi stále pletou.

Hned poté jsem vyrazila na nákup. Celkem to bylo snadné – v Globusu měli vše, co jsem měla napsané na seznamu – tj. rolovací podložku, rýži na sushi, rýžový ocet, řasu Nori, nakládaný zázvor, wasabi pastu…

 Podle rad z internetu jsem si podložku obalila potravinářskou fólií, abych si jí neušpinila. Myslím, že to je dobrý nápad….  Zejména u druhu, kdy je rýže navrch a řasa uvnitř je to přímo nutné.

Rýži jsem uvařila v rýžovaru – pouze s vodou v poměru 1:2. Předtím jsem ji důkladně proplachovala.

Po uvaření jsem přidala rozvar z octa, cukru a soli – 3 lžíce octa, 2 lžíce cukru a lžička soli. Protože jsem neměla doma jiný než třtinový cukr, byla první várka rýže lehce nahnědlá. Proto jsem na druhou dávku rýže zajistila bílý cukr. Záměrně jsem rýži dochucovala rozdělenou na dvě části, pro jistotu – kdyby se třeba jedna půlka nepovedla…

Uvedená dávka rozvaru je na 2dcl rýže v suchém stavu.

Ale obavy byly zbytečné. Obě rýže se mi podařilo dochutit přesně podle mého gusta – ani moc kyselé, ani sladké, ani slané… prostě vyvážená chuť.

Zjistila jsem, že když si něco mohu připravit sama, tak si k tomu pak mnohem snadněji hledám vztah. Stejné jsem to měla s bramborovým salátem – dokud jsem ho jedla od někoho, tak jsem ho sice snědla, ale nic moc… Ale můj vlastní prostě miluju…

 

V době, kdy chladla rýže, jsem si připravila zeleninu – avokádo, okurku a mrkev.

Protože stále mám lehký respekt ze syrového masa, použila jsem lososa i krevety v uzené formě. Doporučuji všem, kteří mají stejný problém jako já s použitím syrového masa.

 Na suché teflonové pánvi jsem si osmahla sezamové semínko – prý proto, aby bylo lehčeji stravitelné.

A pak přišla ta nejzábavnější a nejkreativnější část práce. Ta mne opravdu bavila.

Rolovala jsem jak o život. Kombinovala náplně.

Bavilo mne vymýšlet jak poskládat náplně.

Litovala jsem, že nemám víc druhů náplní.

Prostě a jasně – do příště ještě nastuduji a pak bude u nás velká sushi párty 🙂

   Moje historicky první vlastní Maki sushi!!   Když jsem byla v nejlepším, dorazila společnost…  byla jsem tak zapálená do hry, že nestihla nic jiného…. Ale vím, že jsem určitě sushi nedělala naposledy.

 A tady je můj talířek…  do sojovky Kikkoman s wasabi jsme samozřejmě namáčeli…. a co mne překvapilo byl zázvor – poprvé mi opravdu chutnal!

A jak jste na tom vy? Jaké druhy vyrábíte?

Sushi je také svělé veganské jídlo – do rolek zamotejte okurku, mrkev na tenké proužky, uzený tofu nebo tempeh, papriku, avokádo apod….  více o této přípravě a takém malém pokusu o RAW sushi najdete ZDE.

_DSC5910[1]

 

Komentáře