Smrskni se Šperky

Smršťovací fólie není pro mne novinka – když byla Nika malá, užily jsme si s ní spoustu legrace, později si Nika vyráběla přívěšek na mobil ale k myšlence využít ji na výrobu šperků mne přivedla Veronika Sturdy.
 Nejdřív jsem si udělala pokusný vzorek, abych si ověřila jak moc se smršťovací fólie zmenší po upečení….  původně měl čtverec 3x3cm a po upečení vidíte sami – 1×1,3cm – to znamená, že se fólie nesmrskuje na všechny strany úplně stejně.

Fólie má dvě strany – jednu lesklo a jednu matnou. Kreslí se na tu matnou stranu.

Děti nechte určitě kreslit pastelkami, protože fixy se před zapečením snadnou rozmažou.

 Já jsem si však pro můj projekt vybrala zvýrazňovače, protože to má být hit tohoto léta a když se zajdete podívat do jakéhokoli obchodu s oblečením, zjistíte, že jsou už připravení – ve svítivých neonových barvách můžete koupit jak vrchní oblečení, tak spodní prádlo.Nejdřív si nakreslete předlohu. Musíte počítat s tím, že se obrázek smrskne – tudíž, pokud chcete, aby byl výsledný šperk 4cm vysoký, musíte jej nakreslit vysoký 12cm.

Stejně jako u podmalby na sklo nejdříve začněte detaily, konturami.

  Na obrysy a výrazné vnitřní linky jsem použila silnější permanentní fix, na ostatní čáry tenčí. Takto jsem namalovala triko i ponožky. Tento obrázek si můžete stáhnout jako předlohu. Pokud jej použijete na výrobu šperků pro další prodej, prosím nezapomeňte uveřejnit zdroj obrázku 🙂 A pak už  obrázek vybarvujte jako omalovánky.

Myslete na to, že všechny barvy  po „smrsknutí“ zintenzivní, proto doporučuji pracovat se světlými odstíny…..

 

 Při malování si dejte pozor, aby jste si nesáhli na již namalovaná místa či se na ně neopřeli druhou rukou. Před zapečením se barva maže.

Po vybarvení vystříhejte jednotlivé díly nůžkami. Opět si dejte pozor na rozmazání.

Ještě jednou připomínám, že děti nechejte vybarvovat pastelkami. Permanentní fix se nemaže, pouze zvýrazňovače….

 Po vystřižení si připravte děrovačku a naznačte si místa, kde chcete mít otvory. Z děrovačky odendejte spodní kryt a otočte ji vzhůru nohama. Takto proděravíte fólii přesně tam, kde chcete.

Tak a díly jsou připravené na zapékání.

 

 Zapékejte v elektrické troubě vyhřáté na 150st.Vystřižené tvary položte namalovanou stranou na dlaždici či plech vystlaný pečicím papírem. A koukejte – bude se dít kouzlou…. můžete pronést i zařekadlo SMRSKNI SE! :-))

Nejdřív se tvary začnou vlnit, aby se postupně zmenšovaly a nakonec úplně narovnaly.

Tak poznáte, že je dílo hotovo. Některé troubě to trvá pár minut, některé i déle…. určitě neodcházejte a koukejte se…. přizvěte ke kouzlu děti, určitě se jim to bude líbit….

A jedno srovnání se zvýrazňovači :-))

Pokud se jedná o šperk, je lepší pro jistotu matnou stranu (tu, kterou jste malovali) přelakovat – buď štětečkem nějaký akrylovým lakem (lakem na decoupage, lakem na fimo) apod.

Nechejte dobře zaschnout. Pokud se vám lak „omylem“ dostane na lesklou stranu, seškrábněte jej po zaschnutí.

 No a pak už jen zkompletovat…. Proti světlu krásně prosvítají….

Ale i na krku vypadají dobře…..

 

A jen připomínám, že smršťovací fólii v A4 arších můžete zakoupit v našem e-shopu. Pro děti nabízíme sady s již předtištěnými fóliemi. 

 

Komentáře