Tymiánový sirup Různé nápady z kuchyně

Olinka Priclová mne naučila uvařit si skvělý sirup na kašel…. a já se o to s vámi ráda podělím….

 Thymus vulgaris je rostlina z čeledi hluchavkovitých. Jedná se o druh rodu mateřídouška pocházející ze Středomoří.

 

Tymián je jedno z nejsilnějších rostlinných antibiotik a má antiseptické a desinfekční účinky. Je výborným desinfekčním prostředkem při nemocech z nachlazení, při zánětech dýchacích cest a pro trávicí ústrojí. Působí léčivě při astmatu, bronchitidě, suchém, dráždivém, záchvatovitém či černém kašli a usnadňuje vykašlávání hlenů.

Při angíně a průduškovém astmatu můžeme tymián žvýkat i v syrovém stavu.

Protože v syrovém stavu tymián asi mít nebudete, můžete si sirup uvařit z tymiánu sušeného, který koupíte běžně jako koření. 

 

Kromě něj budete potřebovat už jen vodu a cukr. Já jsem použila hnědý cukr, ale můžete klidně i klasický bílý…. 

 

Hrnek vody a hrnek cukru svařte tak, aby se cukr úplně rozpustil a poté nasypte sáček tymiánu. Nechejte minutu-dvě provařit a vypněte…. louhujte do vychladnutí sirupu. Nejlépe přes noc. 

Poté slijte přes jemný cedník. 

Drobné kousíčky tymiánu v sirupu nejsou na závadu. 

Podávejte lžičku několikrát denně. 

Já jsem uvařila vše z polovičního množství.

 

Uchovávejte v chladu. 

 

Sirup je příjemně sladký a není problém jej podávat i malým dětem. 

 

Návod na sirup je od homeopatky Jany Balušíkové. Další její dobré rady najdete na www.modryhad.cz a vodyzivota.cz

Komentáře