Válecí pytel Dekorace

O sedací/válecí pytel si Nika napsala Ježíškovi…. ale když jsem na netu zjistila ceny, rozhodla jsem se jí ho vyrobit vlastnoručně… a rovnou jsem fotila návod, třeba ušetřím nějakou tu korunu i vám…..

 Asi nejdůležitější je náplň – jsou to malinké polystyrenové kuličky. Já je koupila levně na internetu – horší bylo, že doprava byla téměř stejně drahá jako náplň samotná, protože jsem platila za každý pytel samostatné poštovné…. takže se zkuste podívat ve svém okolí, zda je neseženete přímo tam. Kuličky mají různé průměry – já mám 3mm a jeden ten pytel obsahuje 100 litrů kuliček a váží cca 1,6kg – s obalem cca 2kg jeden pytel.

Pokud budete vyrábět pytel stejné velikosti jako já, kupte hned čtyři pytle, nám nezbylo nic na dosypávání, budu muset ještě jeden sehnat…. přeci jen kuličky časem trochu slehnou….

Dále budete potřebovat dvě látky – jednu na vnitřní pytel, druhou na potah a dva zipy – jeden 30cm a jeden 150cm dlouhý (kupuje se jako metráž). To je vše….

 

Na vnitřní pytel jsem použila starý povlak, který jsem zastřihla na rozměr 130x150cm (šířku 130cm už mělo, pokud máte povlak širší, stačí zúžit prošitím), ve spodní části jsem ustřihla původní zapínání a našila 30cm zip.

 

Tímto otvorem opatrně nasypte kuličky – nám se to povedlo bez vypadnutí jediné ven… prostě z pytle do pytle :-))

Tudy také budete v budoucnu muset nějaké dosypat, protože trochu používáním slehnou….

 Tak a vnitřní část je hotová – byla to akce na cca půl hodiny…  :-))

Na vnější část – prací obal – jsem koupila látku v IKEA – důležité je, že je pevná a tudíž něco vydrží…..

Spotřeba je 2,70m – šířka je 150cm.

Poradím vám malý trik na všití skrytého zipu….. sešijte místo, kde chcete mít zip co nejdelšími stehy, které váš šicí stroj zvládne.

 Rozevřete šev – vůbec nevadí, že je volný, ba právě naopak….

Přiložte zip lícem na šev, rubem k vám a přišpendlete (přistehujte, podle toho jak jste zvyklí) tak, aby zuby zipu ležely na švu.

Kraje látky jsem před tím samozřejmě začistila entlem….  bylo to jediné entlování, protože dlouhé strany byly pevné kraje látky.

 Přišijte zip – dobře se šije na šířku patky, kdy hrana patky se opírá o zuby zipu.

Vypárejte původní šev…. no vidíte, že extra přesně ve středu to nemám, ale zip je skrytý a nebude se ošoupávat a ničit o podlahu…. :-))

Prošijte zip pro jistotu ještě jednou o kousek vedle, aby držel opravdu pevně.

 Zip nedávejte na střed…. je lepší ho šoupnout trochu na bok….. a na závěr sešijte boky…. také raději dvojitě….

No a teď už stačí jen navléci na vnitřní vak a můžete se válet….

Na koso se na tom i vyspíte (vyzkoušeno před vánoci, kdy Nice bylo špatně a tak jsem část noci spala u ní v pokoji… pro jistotu…. a vyspala jsem se dobře…. :-))

Kuličky si musíte pod sebe nahrnout a ony pod vámi zvláštně ztuhnou….

Leží se skvěle…. pravda, že hůř se z toho vstává… :-))

Pytel lze upravit i na sezení – stačí zvednout dva rohy a natřepat… rohy pak složíte jakoby dovnitř….

Myslím, že pytel zvládne ušít i méně zdatná „švadlenka“…. celá akce mi zabrala jedno dopoledne a náklady byly ve srovnání s originálem opravdu minimální…..

 Pytel si velice oblíbil i náš Dubínek :-)) ještě jeden můj pracovní nákres… třeba se bude hodit… Stejnou látku jsem použila také na potažení židle.

 

Komentáře