Zalévání křišťálovu pryskyřicí Šperky
Pryskyřice je velice efektní prostředek pro výrobu krásných šperků. Osobně mám ale zkušenost pouze se zaléváním šperků z polymerových hmot a protože stále dostávám spoustu otázek na zalévání papírových předloh do bižuterních lůžek, jsem moc ráda za článek, který pro nás všechny připravila Denisa Bradáčová. 
Zalévání různých obrázků do pryskyřice jsem začala dělat teprve nedávno a několikrát jsem musela lůžka se špatně zaschlou a lepkavou pryskyřicí vyhodit. Teď už se mi náušnice daří a tak jsem sepsala postup jak lůžka zalévám já. Pokud máte nějaký tip jak náušnice ještě vylepšit určitě ho napište do diskuze pod článkem nebo na Facebooku

Pro výrobu náušnic budete potřebovat:

  • 2ks kovových lůžek (dají se koupit v korálkárně), já mám s průměrem 20 mm a jedno stálo 10 Kč
  • Křišťálovou pryskyřici (v balení jsou vždy dvě nádoby v jedné je samotná pryskyřice a v druhé tvrdidlo), seženete ji na http://obchod.brydova.cz
  • odměrku (bývá součástí balení)
  • gumové rukavice (bývají součástí balení)
  • 2 stejné obrázky, které chcete zalévat (vytisknuté na voskovém papíru, nebo foto papíru)
  • bezbarvý lak na nehty
  • Kores nebo sekundové lepidlo
  • 2 ks afro háčků a kovových koleček (na zkompletování náušnic)
Nejprve si připravte lůžka. Obrázek na voskovém papíru vystřihněte do tvaru, který odpovídá velikosti a tvaru lůžka.
Obrázek přelakujte bezbarvým lakem, nejlépe dvakrát. Přelakování je důležité, aby pryskyřice nevyžrala barvy z obrázku. Pokud obrázek není přelakovaný, po ztvrdnutí pryskyřice vypadají náušnice jako na obrázku.
Po zaschnutí laku můžete vlepit obrázek do lůžka. Nejprve na lůžko naneste lepidlo po celé ploše a přilepte obrázek.
Teď si namíchejte pryskyřici. Při práci s pryskyřicí mějte vždy nasazené rukavice, jinak by jste si mohli poleptat kůži. Naměřte dva  díly pryskyřice a jeden díl tvrdidla. Je důležité přesné měření, jinak pryskyřice nezatuhne. Na tenhle typ náušnic budete potřebovat zhruba 6 ml pryskyřice a 3 ml tvrdidla. Tekutinu musíte hodně promíchat, nejlépe 30 minut, aby se složky propojily. Je důležité míchat pomalu, jinak budou v pryskyřici bublinky. Po rozmíchání nechte alespoň hodinu odstát nebo i déle. Čím hustší tekutina bude, tím lépe utvoříte „čepičku“ na náušnici. Než začnete lůžka zalévat, dejte je na rovné místo a pod mě umístěte pečící papír. Kdyby se náhodou pryskyřice vylila z pečícího papíru po zaschnutí lůžko lehce sloupnete a přebytečnou pryskyřici odstřihnete.
Lůžka zaschnou do druhého dne, potom na ně stačí připevnit pomocí kroužků afro háčky a náušnice jsou hotové.
Komentáře