Dýňová polévka Rychlé večeře / vegan

Nikdy bych nevěřila, že budu psát ódy dýňové polévce. Jednak naše rodina není nijak polévkově založená a hlavně jsem dýni nějak řadila spíš do sladkých receptů… ale poté, co jsem na netu tolikrát četla, že je výborná i na polévku, tak jsem si řekla, že za zkoušku nic nedám…
 Pro začátek jsem koupila malou dýni hokaido (upřímně jsem tak trošku počítala, že polévka skončí v záchodové míse :-)) V různých receptech sice psali, že lze vařit i se slupkou, ale upřímně se mi moc nelíbila a tak jsem ji trochu oloupala… Po rozříznutí jsem vydlabala semínka a měkkou dužinu kolem nich. Šlo to krásně lžící. Dýni jsem nakrájela na kostičky cca 1-2cm velké. Překvapilo mne, jak byla dýně tvrdá… Na pánvi jsem osmahla najemno nakrájenou cibulku dozlatova, přidala jsem dýni a tři stroužky česneku nakrájené na plátky. Zarestovala jsem. Do hrnce jsem si připravila vývar z 1l vody a dvou kostek Karpatského čirého bujónu. Nebo použijte domácí zeleninový vývar. Do vývaru jsem vysypala obsah pánve. Vařila jsem cca 30 minut.

Poté jsem rozmixovala polévku dohladka, přidala smetanu (asi 2dcl) – ve vegan verzi použijte sojovou smetanu, nastrouhala muškátový oříšek a podle chuti dosolila a přidala čerstvě mletý pepř.

Pokud není cítit česnek, přidejte ještě dva utřené stroužky.

Podávala jsem s čerstvě upečenými bramborovými pagáči a bylo to luxusní….

A je tu další podzim a s ním další spousta dýňových polévek, které si již našly místo v našem jídelníčku :-)) Vždy mne fascinuje ta krásná barva….. :-))

 

PS. Dýni už dávno neloupám, fakt to je zbytečné 🙂

další možnost:

Místo smetany dejte kokosovou smetanu z plechovky (je tu tuhou část). Do polévky před podávání nasypte dýňová semínka nasucho opražená v pánvi.

Dokonce jsem zjistila, že není vůbec nutné přidávat jakoukoli smetanu… hokaido dýně je prostě skvělá sama o sobě…  a na přání mé dcery i s krutónky.

4-_dsc3712

 

Komentáře