Jídlo v Bulharsku Vlog

O naší dovolené v Bulharsku jsem vám psala, ale myslím, že jídlo si zaslouží vlastní článek….

jednak proto, že je v Bulharsku na každém kroku

také proto, že je  za „lidovku“

a možná i proto, že stojí za to se o něm zmínit….

Začnu možná tím, že jsme si objednali pouze snídaně – příště bych si odpustila i je, protože byly takzvaně bez nápadu a už třetí den jste netušili co si dát. Uzeniny se nedaly jíst téměř vůbec a ostatní nabídka se nudně opakovala.

Příště bych určitě volila ubytování v apartmánech, kde by byla rychlovarka, nějaký ten hrnek a lednice. Protože všude byly malá pekařství a nabízely čerstvé kynuté pečivo za 1 leva (a byly to opravdu velké kusy), bochník bílého chleba stál 0,90 leva  a ovoce bylo cenově jako u nás….

Kromě slané varianty se k snídani nabízely studené palačinky a malé kousky sladkého pečiva. Plus ovoce – ale opět bez nápadu – každý den stejné složení.

Asi jsem maličko rozmlsaná snídaněmi v hotelech v Egyptě, Tunisu apod.  :-))

Obědy jsme řešili ovocem a něčím malým na pláži. Stánky s ovocem byly u všech cest na pláže a ceny byly srovnatelné s cenami ovoce u nás a levnější… ale hlavně všechno ovoce bylo neuvěřitelně sladké. Prostě je znát, že dozrává na sluníčku a nikoli uměle v „dozrávárnách“ 🙁

 

Na pláži bylo také možno zakoupit nápoje – opět ceny srovnatelné s našimi. Také tam bylo spoustu stánků s palačinkami, gyrosem apod.

Na plážích v jiných zemích jsme většinou odmítali dotěrné prodavače, kteří chodí a křičí své nabídky. V Bulharsku to bylo naopak… vyhlíželi jsme chlapíka, který vykřikoval neuvěřitelně rychle a jediné co bylo rozumět bylo KOLÁČ :-)) Prodával vařenou kukuřici (ale tu je lepší si koupit na ulici horkou) a na klacku měl navléknutlé sladké kynuté „obruče“ buď bez náplně nebo s čokoládovou náplní a sypané sezamem. V pekárně je koupíte za 1,20 leva, na pláži to máte s donosným za 2 :-)) Ale  byly čerstvé a výborné….

Na ulici asi nejčastěji potkáte gyros neboli kebab – v bulharštině snad djuner – ale setkala jsem se i s nápisem Duner a Doner.

Ořezávané  pečené vepřové maso vám spolu s hranolky a zeleninou zabalí do placky – malá je za 4 leva a velká za 5 leva a většinou k velké ještě dostanete malou lahev vody zdarma.

Jen majonézu, kterou mají stát na slunci jsme neriskovali a nechtěli ji dovnitř dávat….

Chuťově je to nesrovnatelné s „rolly“, které se dají koupit u nás… maso je chuťově výrazné a moc dobré.

Na ulici si můžete také koupit celé grilované kuře – to je za 8 leva (tj. 100,- Kč) – jsou to opravdu velká kuřata – jedno nám stačilo pro čtyři… plus bochník chleba a šopský salát a máte večeři pro čtyři za stošedesát korun 🙂

Na večeři můžete zajít i do restaurace. Většina má jídelní lístky i v češtině. Jen u ryb jsme se ptali jak velké jsou, protože názvy nám nic neříkali.

Ochutnala jsem i musaku – narozdíl od té řecké v ní bylo málo lilku, ale jinak chuťově dobrá…. tuším za 4 leva.

Také si můžete dopřávat grilované klobásky nejrůznějších druhů, šašlliky (maso na jehle) nebo placky z mletého masa – takové „hambáče“ :-)) Maso je moc dobře ochucené.

K tomu se podávají buď hranolky, bílé pečivo nebo placky. Plus zelenina…..

všude točí několik druhů piva – Kamenicu, Šumné nebo Zagorku – třetinka vyjde kolem 1,5 leva, půl litr za 2 leva.

Samozřejmě, že i do Bulharska dorazila móda ovocných piv a mají je za srovnatelnou cenu.

Kávu si dáte z automatu za 0,50 leva, ve stánku je presso s mlékem za leva.

U pláže můžete dětem koupit přehnaně obarvené ledové tříště  – kelímek za jeden leva…. 

Litr a půl vody pořídíte také za leva.

Takže žízní určitě nezhynete :-))

Jako sladkou tečku si určitě dejte obrovskou palačinku, kterou opět dělají na každém rohu….  (mně stačila tahle palačinka místo oběda či večeře)…. 

Palačinku si můžete nechat naplnit marmeládou různých druhů, čokoládou nebo medem – to je za 2,50 – pokud si k tomu ještě přidáte banán, ořechy apod. tak je za 3 leva.

Lze si nechat udělat i slanou verzi – plněnou sýry…..

Palačinka vzniká před vašimi zraky a je opravdu moc dobrá.

Další co mne zaujalo byl tento zvláštní stroj, který přímo na ulici pekl malé „buchtičky“ z vaflového těsta plněné vanilkovým pudingem….

Dvanáct kousků za 3 leva.

Kromě toho, že byly výborné, tak to byla pěkná podívaná…

Zmrzlinu můžete koupit buď točenou – takový klasika jako kdysi u nás – někde dobrá, někde dost vodová – kornoutek je za leva a nebojte se, je toho kopec.

Pak  je možnost koupit kopečkovou zmrzlinu – výběr příchutí je velký, ale pozor na to – cenu mají uvednou za 100g – 1,92 leva – a když výrazně netrváte, aby vám dali od každého trochu, tak vám nandají plný obrovský kornout a přijde vás to na pět leva a bude mít dělat celá rodina, aby tu zmrzlinu snědla :-))

Na  čem jsem ujížděla já byla vařená kukuřice – miluji ji už od dětství – tahle byla krásně máslová, měkoučká, pěkně posolit a mňam… za 1,50 leva. Také ji grilovali, ale to já nemusím…..

V neposlední řadě stojí za zmínku rybičku caca – já je znám jako grundle – smažené v těstíčku – jedí se celé a jsou opravdu dobré – 100g je plná  miska a vyjde na 1,50 leva.

Jediné co mne opravdu zklamalo byla dršťková polévka. Těšila jsem se, že si ji vychutnám… doma ji nikdo nejí a tak si ji ráda dávám po hospodách…. ale bulharská se nedá s naší srovnávat…. je vodová, jakoby mléčná.. takže tu určitě nedoporučuji.

Více fotografií jídla z Bulharska včetně popisků najdete v tomto albu. Jen omluvte kvalitu, měla jsem s sebou jen malý cestovní Canon. 

Komentáře