Sultánské kalhoty Textilní nápady

První kalhoty tohoto střihu jsem Nice koupila hotové. Když  jsem si prohlédla jednoduchý střih, řekla jsem si, že další ušiji sama… a myslím, že i když nejste zdatné švadlenky, zvládnete tento typ kalhot ušít také….
 Hned v úvodu podotýkám, že osobně bych tenhle typ kalhot nenosila…. ale moje dcera je miluje a znáte to… když milujete, není co řešit :-)) A uznávám, že jsou určitě velice pohodlné… Hotové kalhoty jsem prostě položila na kus papíru a obkreslila základní střih.

Střih je hodně univerzální a tipla bych, že je použitelný od cca 152 do 164 (mmch. vlezla jsem se do nich i já :-))

Levý kraj střihu položíte na přehyb látky – ta by měla být nejlépe pružný úplet – a ze stejné látky pak můžete nastřihnout i náplety.

Látky potřebujete 80cm/150cm šíře (případně 140 – jen trošku zúžíte střih).

 Podařilo se  mi koupit zajímavou látku  (resp. koupila jsme rovnou na dvoje kalhoty)… tato černobílá měla vzor již natištěný a prodávala se jen po vzorech – tj. jeden tisk vzoru byl na 70 cm – tudíž mi chyběl náplet do pasu…. ale poradila jsme si :-)) Náplet do pasu jsem ustřihla z  nepodařeného tílka 🙂

Samotné šití je velice jednoduché na ušití a těžké na focení  – budete si muset tudíž stačit se slovním popisem :-)) Oba díly střihu dáte lícem k sobě a sešijete jak boky, tak vnitřní část. Pokud máte overlock, je to ideální. Pokud ne, použijte alespoň strech jehlu a entlovací steh či strech steh, pokud jej váš šicí stroj má.

Náplet nejdříve sešijete po šířce, poté přehnte na půl (švem dovnitř) a přišijete do pasu, resp. na konce nohavic. Lem při šití natahujete.

 Kalhoty jsou prý velice pohodlné a ideální na teplé dny, kdy opravdu není žádné pohodlí v riflích apod… A ještě jedny z druhé látky, kterou jsem koupila…. a k nim jsem Nice dodělala ještě aplikace na tílko

 

Komentáře