Reportáž-nereportáž Vlog
Slíbila jsem vám fotografie a reportáž z kurzu, který jsem absolvovala u jedné  zahraniční lektory začátkem března kousek od Brna. Chci slib splnit, ale nechci lhát. Proto tuto reportáž berte jako subjektivní pohled a moji osobní zkušenost. Často totiž litujete, že se podobných kurzů nemůžete z různých důvodů zúčastnit.
Kurz jsem si objednala již na podzim, uhradila jsem částku 6.500,- a čekala, že se naučím a dozvím mnoho nového o práci s polymerovými hmotami. Podle propozic jsme měli pracovat s inkousty (barevný transfer), které jsem zatím moc nevyužívala a tak jsem čekala opravdu nabité dva dny.
Opak byl bohužel pravdou. Lektorka sama přiznala, že pracuje s Fimem poprvé, protože běžně používá Kato, netušila jak se bude hmota chovat… apod. Fimo pekla na 130st a první den tvrdila, že peče až hodinu… druhý den to přehodnotila na půl hodiny… prostě vycházela z práce s Kato hmotou….
První den jsme vyrobily dva pásy, kdy jeden z nich jsme vlastně nevyužily – než jsem jej dovezla domů, tak se zničil. Přitom bylo dost času vyrobit z toho, který nevyužijeme něco jiného – donuty, korále apod… nicméně nebyl nám k tomu dán prostor ani impuls….

V seznamu, který jsme od organizátorů dostaly, byly věci, které jsme nepoužily, ale naopak tam chyběly věci, které bych využila… V ceně byl materiál – 12 kostiček fima, které bych si klidně dovezla a vybrala sama dle vlastní barevné nálady) a trošku fimogelu…. inkousty měly být k zapůjčení, ale nakonec se s nimi vůbec nepracovalo a ani nám nebylo vysvětleno proč. Bylo dost času vyrobit i více náramků, ale osičku jsme dotaly jen do jednoho a nešla ani dokoupit. Přitom dle slov organizátorů šlo o nastříhané kancelářské sponky (ale tak pevné jsem u nás zatím nepotkala).
Nakonec se mi ještě stalo, že při vrtání dírky na osičku se mi vydrolila vnitřní část náramku – netuším čím to bylo, zdálo se mi, že vrtáček, který jsme měli k dispozici byl silnější než používala lektorka… litovala jsem, že jsem si tuto práci nenechala na doma, kde bych vše udělala vrtačkou a tenkým vrtáčkem…. ale to je možná moje chyba….

Nicméně závěr jen podtrhl celkový pocit – za sedm tisíc (když počítám i cestu – naštěstí jsem si neplatila ubytování jako jiné účastnice v hotelu – to by byly další dva tisíce – ale využila jsem laskavou nabídku noclehu u Radky doma) jsem si domů nedovezla nic … ani nové nápady a zkušenosti, ani povedený výrobek. A jediná fotka, který se mi líbí je ta, kde máme kafíčko a buchtu – ty byly opravdu skvělé….

Příště zaletím na takový kurz do Anglie – kde za téměř stejnou cenu máte ještě kurzy dvou dalších lektorek (jednou z nich je i skvělá Carol Simmons z USA)

Záměrně nejmenuji organizátory ani lektorku. Netuším totiž, kde se stala chyba. Chtěla jsem jen napsat, že ne vždy je cizí lektorka a vysoká cena kurzu zárukou kvality. Když to srovnám s tím, co vám vše ukážeme a naučíme vás o víkendovém Fimošílení za zlomek této ceny my češky (ano Veroniko, i když lítáš z Londýna, stále jsi naše :-)), tak rozumím tomu, proč jsou naše víkendy vždy hned plné.

V dubnu jedu ještě na Donnu Kato – doufám, že mi to trošku vylepší náladu :-))

Poprosila jsem ostatní účastnice o jejich vyjádření – pozitivní mi nenapsala žádná a tady jsou některé další názory:

… mohu se pod to jen podepsat….

…ja s fimom pracujem asi rok a pol, pravda je taká, že vyrábam viac figúrkové náušnice typu zvieratká, kvetinky a podobne. Výroba náramku samotného sa mi veľmi páčila, popri ňom by sa však dalo zvládnuť za tie dva dni ešte veľa vecí. Minimálne sme si mohli vyskúšať vytvorenie povrchov, ktoré nám boli prezentované. Nemyslím si, že kurz bol určený začiatočníkom v práci s fimom, no prístup školiteľky taký bol. Keďže ja som bola jedna zo šťastných, ktorí dostali kurz ako darček od organizátora vôbec neľutujem, že som tam bola. No keby som si kurz zaplatila naozaj nemalými peniazmi, asi by mi ich bolo ľúto…

….Nezbývá nic jiného než souhlasit, vše podstatné bylo řečeno, a i když patřím k těm, které měly kurz zdarma, takže mě v zásadě nestál nic víc než dva dny mého času (kterého je pohříchu málo), jsem toho názoru, že kurs neodpovídal svojí úrovní cenové hladině, která byla nastavena. Nevím, kde nastala chyba, jestli v organizaci kurzu či v přípravě lektorky, ale to není asi podstatné – každopádně kurz, ze kterého si snad ani jeden z účastníků neodnese hotový – funkční – výrobek, který měl být cílem, není podařeným kurzem, na který budu ráda vzpomínat..

 

PS. Jen doplním – kurz se konal ještě o víkendu, ten byl hned po vypsání plný a tak organizátoři vypsali ještě kurz na čt a pá, který jsem si zaplatila já… ale protože se jim nenaplnil, dávali volná místa zdarma za odběr zboží v jejich firmě… možná proto jsme byli taková „zkušební“ skupina, což  ale vzhledem k tomu, že já jsem zaplatila plnou částku, organizátory neomlouvá. Raději měli ten kurz zrušit, pochopila bych to.

Komentáře